Kleurrijk Geletterd - Borduren in Staphorst

 
apr '21 01
dec '21 31
Tentoonstelling
Museum Staphorst

Museum Staphorst toont Staphorster borduurtraditie

Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst is de titel van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 1 april in Museum Staphorst te zien is.

Bijzondere merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires tonen aan dat er een streekeigen Staphorster borduurtraditie bestond.

Uniek was niet het borduren op zich, want dat deden ook meisjes in de rest van Nederland, maar wel de uitwerking ervan. Die was bovenal kleurrijk en vol. Geen ruimte op het werkstuk bleef onbenut.
Borduren was in Staphorst en Rouveen vooral een bezigheid voor schoolgaande meisjes. Het ‘letteren’ maakte deel uit van het handwerkonderwijs op de lagere school en het lokale voortgezet onderwijs. Het hoogtepunt van de Staphorster borduurtraditie lag in de periode 1870-1970.

Patronen werden veelvuldig gekopieerd. De creativiteit van de meisjes lag voornamelijk in de schikking van de beschikbare patronen op de ‘letterdoek’ en bij de keuze van borduursteken en kleuren bij het vrije borduurwerk. Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit de eigen verzameling, aangevuld met bijzondere bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.

Verder in Museum Staphorst:

Fototentoonstelling Staphorst

Dit jaar (2021) zal de fotografe Annie van Gemert (Nijmegen) in de ontvangstruimte van het museum een collectie uit haar foto’s tentoonstellen die zij in de afgelopen jaren in Staphorst heeft gemaakt.

In 2019 en 2020 heeft zij met enige regelmaat Staphorst en Rouveen bezocht. Zij was gecharmeerd van het authentieke karakter van het dorp. En met haar gespecialiseerde oog voor kleur en detail heeft ze veel op de foto vastgelegd. Zij mocht in meerdere huizen binnenkomen om de nog vrij oorspronkelijke inrichting te fotograferen.

Zij zal ook een fotoboek uitgeven over Staphorst uit de periode 2019 en 2020 met foto’s van inwoners in klederdracht in de authentieke boerderijen met de typische Staphorster interieurs. Je kunt via www.annievangemert-crouwdfunding.nl het boek ‘Kleurrijk Staphorst’ vooraf met korting bestellen.

Expositie van Daphne van den Berg

‘Losse eindjes uit het verleden zet ik vast in de tijd’

Haar borduurproject: Terugkeer naar Staphorst is solastalgie. Weemoed naar het landschap uit haar jeugd. Ze is opgegroeid in twee werelden. De randstad en het onverdorven Reestdal achter café Het Vergulde Ros bij Staphorst waar haar moeder is geboren en vertrokken.

In 2019 besluit ze haar jeugdherinneringen in beeld te brengen, in borduurwerk op drie Staphorster mutsjes van zwarte satijn. De traditie van de rouwkleuren van Staphorst blijft ze trouw, maar maakt haar eigen patronen van foto’s en verhalen van toen: ze kleurt ze in. De geschoten haas die ze van opa kreeg op haar verjaardag. De gele bloemen op het kuipje Becel. Het kraaien van de vogels als ze door het Reestdal liep richting Dickninge. Ze dacht dat het oneindig was.

Al bordurend ontrafelt ze de geschiedenis van haar familie. Losse eindjes uit het verleden zet ze vast in de tijd.

www.daphnevandenberg.nl