SIERAAD ART FAIR 2019

 
Campagne SIERAAD Art Fair 2019
nov '19 07
nov '19 10
Evenement
Gashouder, Westergasterrein, Amsterdam

Vorig jaar overleed sieradenkenner Marjan Unger. Zij was overal waar sieraden waren en ook op de vloer van SIERAAD heeft zij vele voetstappen gezet. De middententoonstelling, in het hart van de beurs, toont dit jaar een speciaal eerbetoon van verschillende bekende sieraadontwerpers aan deze grande dame van het sieraad.

Geen sieraad te min

Als er iemand van sieraden hield, was het kunsthistorica Marjan Unger. Ze was docent, gaf lezingen, schreef vele boeken en artikelen en wist alles van het Nederlandse sieraad in de 20e eeuw. Haar persoonlijke motto daarbij was ‘zonder wrijving geen glans’. Het leuke aan Marjan Unger was dat ze, ondanks haar enorme kennis, oprecht enthousiast en nieuwsgierig bleef. Met haar pretogen en scherpe maar liefdevolle mening, stak ze iedereen aan die haar hoorde vertellen. Reissouvenirs, oude familiepraal, huis-tuin-en-keuken-sieraden, blingbling van modehuizen: geen sieraad was haar te min. Ze zocht steeds dwarsverbanden met andere vakgebieden, van mode tot en met sociologie. Het ging haar niet om de waarde van het materiaal maar om de betekenis voor degene die zich tooide met een sieraad. Ze zette met haar brede blik flink de ramen open en beïnvloedde voor altijd hoe er over sieraden gedacht wordt.

Herinnering in materiaal

Hoe sta je stil bij het gemis aan iemand als Marjan Unger? Goede vriend en modejournalist John de Greef, het Rijksmuseum en de organisatie van SIERAAD Art Fair vonden een wel heel toepasselijke manier. Aan vijftien sieraadkunstenaars is gevraagd om een sieraad te tonen dat ze met Marjan Unger verbindt. Daar zitten makers van allerlei achtergronden bij, van generatiegenoten tot voormalig leerlingen. Herinneringen en emoties als weemoed, trots en opgewektheid, zijn vastgelegd in materiaal. Sieraden helpen je herdenken en ze kunnen troost en je moed geven. Marjan ervoer dat volgens haar eigen zeggen ook in haar eigen donkere dagen.

Marjan Unger Tribute

In de speciale tentoonstelling laten twaalf bekende sieraadontwerpers een persoonlijk ontwerp zien dat hen aan Marjan Unger verbindt. Deelnemende kunstenaars zijn: Melvin Anderson, Gijs Bakker, Paul Derrez, Beppe Kessler, Mieke Groot, Maria Hees, Felieke van der Leest, Chequita Nahar, Willem Noyons, Evert Nijland, Ruudt Peters, Marleen Rameckers en Ravage.

Zie voor meer informatie ook: sieraadartfair.com