‘Titanic japonnen’ uit het depot

 
10 april 2015
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

Op 10 april 1912, vandaag precies 103 jaar geleden, verliet de Titanic de haven van Southampton, en begon aan haar eerste, en zoals we allemaal weten, gelijk ook haar laatste reis.

In het depot van het Gemeentemuseum Den Haag hebben we, zoals onze restauratrice ze noemt, ‘Titanic japonnen’. Deze japonnen zijn natuurlijk niet op de Titanic geweest, maar ze dateren uit deze tijd, zo rond 1912. Deze japonnen zijn vaak gemaakt van zogenaamde verzwaarde zijde. Dit is zijde die door een chemisch proces verzwaard is, en zo een zwaardere en luxere kwaliteit zijde nabootst. Helaas voor ons werkt dit ‘vergif’ nog steeds door en wordt de zijde aangetast. Hierdoor is er van sommige japonnen uit deze periode niet veel over. Vooral de voering werd vaak van deze verzwaarde zijdes gemaakt, waardoor wij nu veel japonnen hebben die een kapotte voering, of helemaal geen voering meer hebben. Ook hierom noemt onze restauratrice deze japonnen ‘Titanic japonnen’, want er is niet veel van over…

Japon van Maison Freyling

Maar sommige japonnen zijn nog wel prachtig! Zoals deze mooie avondjapon van Maison Freyling. In het etiket lezen we: Maison Freyling, Robes, 74-76 Rue de la Longue Haie, Bruxelles. De japon is van groene zijde satijn en groene voile, geborduurd met goudkleurige glaskraaltjes en groen chenille garen. De oplettende bezoeker van het Gemeentemuseum heeft deze japon kunnen bewonderen in de afgelopen tentoonstelling Romantische Mode, Mr. Darcy meets Eline Vere (2014-2015).

Het lijkt of deze japon nooit gedragen is, zo mooi is ze nog. Alleen als je goed kijkt zie je op de voering een paar kleine vlekjes, en ze heeft wat draagslijtage onder de armen, maar verder is de japon puntgaaf. Ze zou zeker niet hebben misstaan op de Titanic!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie