Achter de schermen bij 'Romantische Mode'

 
26 september 2014
Modedetective

Inmiddels is het aftellen naar ‘Romantische Mode’ dan echt begonnen! Terwijl de tentoonstellingszalen klaar worden gemaakt, wordt achter de schermen de laatste hand gelegd aan het aankleden van onze Mr Darcy’s en Eline Veres.

Speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd

Onze aankleedruimte – de ‘kleedkamer’ voor paspoppen – staat inmiddels zo volgebouwd met wijduitstaande japonnen en deftige herenpakken, dat je er nog maar nauwelijks kunt lopen. Veel van deze kostuums zijn speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd en zullen dit jaar voor het eerst opgesteld worden.

Toch zijn er ook enkele prachtige klassiekers uit de kast gehaald, die al vele jaren mogen meedraaien in onze kostuumtentoonstellingen. Bijvoorbeeld deze gebloemde zwarte zijden mantel met zwarte fluwelen mouwen uit circa 1895. Op de foto zie je hoe dit ontwerp van modehuis Hirsch & Cie al tentoongsteld werd in 1958-59, heel anders dan wij dat nu zouden doen. 

prent zwarte mantel
Mantel Hirsch & Cie, tentoonstelling 1958/59, Gemeentemuseum Den Haag

In de tentoonstelling zal de mantel opnieuw haar opwachting maken, maar letterlijk met een geheel nieuw gezicht. Waar de oude pop een zwevend kapsel met hoedje had, dat door een pruikenstang omhooggehouden werd, zal onze pop een volwaardig hoofd van bekleed papier-maché krijgen. Geïnspireerd op de haardrachten van de late 19e eeuw zal een professionele kapper een nieuw kapsel bij deze mantel ontwerpen.

Opbouw Romantische Mode, Gemeentemuseum Den Haag

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie