The Beatles Dress

 
3 januari 2017
Gepensioneerd conservator kledingcollectie Nederlands Openluchtmuseum

Op 30 december 2016 overleed de ontdekker van één van de belangrijkste bands uit de geschiedenis van de populaire muziek: Allan Williams. Hij ziet in 1960 de potentie van ‘the Beatles’ en staat aan de wieg van hun succes, dat al gauw tot een ware Beatlemania leidt.

Beatlemania

Wanneer op 3 januari 1964 duidelijk wordt dat de band op 5 juni dat jaar een kort bezoek aan Nederland zal brengen zien vooruitziende ondernemers kans een graantje van deze ‘Beatles-gekte' mee te pikken. Eén van hen is de commercieel directeur van N.V. Stoomweverij Nijverheid in Enschede, een bedrijf in bedrukte stoffen voor kleding en interieur. Het lukt hem om de rechten te krijgen voor het gebruik van afbeeldingen van the Beatles op verschillende stoffen. Het bedrijf brengt ‘panelen’ katoen met de portretten van de bandleden en hun handtekeningen op de markt.

'Shift dress'

Uit twee ‘panelen’, samen voor negen gulden negentig te koop, kan een zogenaamde shift dress worden genaaid. Dit is een korte, mouwloze jurk die losjes vanaf de schouders valt. Het model ontstaat eind jaren ’50 van de vorige eeuw in Amerika en wordt in de jaren ’60 deel van de nieuwe en tegendraadse jeugdcultuur in Europa. Het Nederlands Openluchtmuseum beheert zo’n icoon van de jaren ’60.

Zelfgemaakte 'shift' jurk met afbeelding van The Beatles, circa 1964. Collectie Nederlands Openluchtmuseum, K.181-81

Wie deze jurk maakte en droeg is helaas onbekend. De jurk is in 1981 aangekocht op een veiling en heeft geen etiket. Deze uitvoering is in zwart-wit en past helemaal in de op-art stijl. Naast de zwart-witte variant is de stof ook gedrukt in blauw-witte, roze-witte en okergeel-witte kleurstelling. Het Textielmuseum in Tilburg heeft een blauw-wit ‘paneel’ in de collectie en verwierf vorig jaar een jurk in geel-wit.

Kant en klaar jurken

Er waren ook kant-en-klare jurken op de markt. Deze hebben een etiket met de tekst ‘The Beatles dress, authorized design. Stoomweverij Nijverheid Enschede’. Ze waren onder andere te koop bij C&A en, zoals op bijgaande foto uit een particuliere collectie te zien, op een markt ergens in Zeeuws-Vlaanderen.

Foto: Wietze Landman, zomer 1964, particuliere collectie.

Museum Twentse Welle zocht in het najaar van 2014 naar een van de Beatles jurkjes voor haar collectie en vond deze na een publieksactie. Zie Hart van Nederland 2014.

Meer weten

Huug Schipper, Yeah! Yeah! Yeah!, Twee dagen met The Beatles in de polder, 2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie