Big Business

 
26 februari 2018
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

Het woord ‘bedrijfsgeschiedenis’ klinkt misschien saai, maar Nederland telt veel bedrijven met een interessante geschiedenis – ook voor de bezoekers van Modemuze. Begin 2018 staat b.v. C&A volop in de belangstelling, omdat het familieconcern mogelijk door Chinese investeerders wordt overgenomen. Deze berichten vullen niet alleen de economiepagina’s, maar vinden ook gretig aftrek in de roddelpers want ook de vermogende nazaten van de oprichters blijven interessant.

Vroom & Dreesmann, De opkomst en ondergang van het warenhuis (1887-2016) (2016)

Schrijver Philippe Hondelink is economisch- en sociaal historicus en studeerde in 1989 af op de ontstaansgeschiedenis van V&D. Hoewel zeker niet schaars geïllustreerd is dit boek de neerslag van meerjarig onderzoek, waarin alle aspecten (uiteraard ook de economische!) van het bedrijf uitvoerig aan bod komen – óók het assortiment.

In 1878 opende Anton Dreesmann zijn eerste winkel in Amsterdam, met manufacturen. Een jaar later wordt het aanbod uitgebreid met ‘gemaakte goederen’: blouses, rokken en japonnen die door thuisnaaisters worden gemaakt van de – door de klant uitgekozen - stoffen uit Dreesmann’s winkel.

Ook Willem Vroom begon zijn eerste winkel in Amsterdam (1881) met gemaakte kleren als hoofdartikel, maar hij had geen naaisters in dienst. In 1887 openen beide mannen hun eerste gemeenschappelijke winkel openen - ‘Magazijn De Zon’ of ‘De Zon’ - in de Weesperstraat. Nauwelijks begonnen, breiden ze al snel uit: eerst in Amsterdam en dan volgen Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Alkmaar, Arnhem, Haarlem, Tilburg, Den Bosch etc. elkaar in een sneltreinvaart op.

Eind 1912 hebben Dreesmann en Vroom al 42 filialen. Langzaam maar zeker breidt het assortiment verder uit en wordt de bedrijfsvoering steeds complexer en internationaler. Hondelink schetst tegelijkertijd ook de sociale kant van het bedrijf met de toneelclub, de leestafel en het V&D internaat en ook het wel en wee van beide families ontbreekt niet. Een gedegen studie over een verloren gegaan stukje Nederlands erfgoed. (ISBN: 978-9-082367-621, €19.95)

Clemens & August, Gestern-Heute-Morgen (2010)

De openingstentoonstelling van het Brenninkmeijer museum Draiflessen (Mettingen, D) ging over de grondleggers van de C&A dynastie, Clemens en August Brenninkmeijer die hun geboortedorp in Nordrhein-Westfalen verlieten om al stoffen verkopend naar Nederland te lopen.

Het in Duits, Nederlands en Engels uitgegeven boek over beide stamvaders bestaat uit negen korte inleidingen variërend van biografieën tot aan de geschiedenis van het modehuis, maar ook over het geloof dat een belangrijke rol in het leven van de familie speelt. Het boek is rijk geïllustreerd en voorzien van allerlei interessant bronnenmateriaal. (ISBN: 978-3-942359-17-7, €28)

C&A Zieht an! Impressie uit een 100-jarige bedrijfsgeschiedenis (2011)

Dit uitbundig geïllustreerde, groot formaat boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat C&A in 1911 zijn eerste winkel in Duitsland – op de fameuze Alexanderplatz in Berlijn – opende. Het is interessant dat de geboortige Duitsers Clemens en August Brenninkmeijer eerst succesvol in Nederland worden vóórdat ze de stap naar hun vaderland wagen. Uiteraard komt in dit Nederlandstalige boek ook de rol van de Brenninkmeijers en C&A in de Tweede Wereldoorlog uitgebreid aan bod. Maar daarnaast is het vooral een geschiedenis van de confectie en de succesvolle distributie daarvan in ons buurland. (ISBN: 978-3-942359-05-4, €49)

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie