Body Bijoux: de aantrekkingskracht van het nieuwe Schiaparelli

 
Ri
15 november 2021
Conservator moderne kunst & vormgeving bij CODA Apeldoorn

Body Bijoux: de aantrekkingskracht van het nieuwe Schiaparelli

Tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari van dit jaar zong Lady Gaga het Amerikaanse volkslied. Net onder haar schouder prijkte een grote goudkleurige duif die online en via televisiebeelden de wereld over vloog. Deze broche werd, evenals de kleding van Lady Gaga, ontworpen door Daniel Roseberry, creatief directeur van modehuis Maison Schiaparelli. CODA kon de iconische broche van duif met olijftakje, symbool voor hoop en vrede, onlangs aankopen en aan de collectie toevoegen. 

Lady Gaga in Schiaparelli, foto door Caroline Brehman. © Getty Images.

De meeste sieraden die CODA aankoopt voor de collectie zijn unieke stukken of multiples. De duif, hoewel een gelimiteerde oplage, is dat niet. Toch heeft het stuk voor de CODA collectie een significante waarde, juist vanwege de politieke betekenis en het bereik dat dit sieraad heeft gekregen door de functie die het op dat moment had.

De vredesduif, een herkenbaar historisch symbool, was voor veel mensen een teken van hoop na de jaren van Trump.

Schiaparelli en de duif

Maison Schiaparelli en oprichtster Elsa Schiaparelli (1890-1973) hebben een lange geschiedenis met de beeltenis van de duif. Toen Elsa Schiaparelli Europa verruilde voor Amerika droeg ze bij aankomst in New York haar favoriete broche met duif. In de jaren dertig raakte Schiaparelli bevriend met Salvador Dali en werd ze beïnvloed door dada en het kubisme en gebruikte ze een meer surrealistische beeldtaal waar ook de door haar zo geliefde duif deel van uitmaakte.

Op enig moment bezat ze een schilderij van Picasso waarop de kunstenaar een duif en een kraai in een kooi afgebeeld had; volgens Schiaparellibiografieën symbolisch voor haar gespleten persoonlijkheid. De duif bleef een leven lang bij haar en is tot op de dag van vandaag terug te vinden in accessoires en prints van Maison Schiaparelli.

Elsa Schiaparelli begon haar bedrijf vanuit haar eigen appartement in Parijs in 1927, en trok meteen de aandacht met haar innovatieve ontwerpen. Haar debuutcollectie, hand gebreide truien met opvallende trompe l’oeuil motieven, werd meteen populair. Ze bedacht ook de term ‘shocking pink’, voor de knalroze kleur die aan de basis lag van het modehuis. Ook was ze de eerste ontwerper die figuratieve knopen bedacht, wellicht de start van haar latere sieradenlijn.

Sieraden waren voor haar een logisch onderdeel van mode. De gemiddelde vrouw kon wellicht geen couture ensemble betalen, maar soms wel een armband of broche, en zich zo toch onderdeel voelen van de glamoureuze wereld van Schiaparelli. Net als Coco Chanel zag ze het modesieraad als een individuele kunstvorm.

Surrealisme in hedendaagse ontwerpen

De erfenis van Schiaparelli klinkt luid en duidelijk door in de handtekening van de huidige creatief directeur van het modehuis, Daniel Roseberry. Sinds zijn aanstelling in 2019 werkt de Amerikaanse ontwerper aan een stevige staat van dienst om Schiaparelli opnieuw op de kaart te zetten. De sieraden zijn een cruciaal onderdeel van zijn werk, waarmee hij de geschiedenis van het modehuis samen wil brengen met een hedendaagse visie.

Zo was daar de historische beeltenis van de duif, maar kwam ook het beroemde oog van kunstenaar Jean Cocteau weer terug. Er zijn sieraden met tanden, gepiercete neuzen als oorbellen en een gespierde torso als handtas, waarmee de surrealistische geschiedenis een prominente plaats heeft in de hedendaagse ontwerpen.

Oorbellen van Schiaparelli door Daniel Roseberry. © Schiaparelli.

‘Celebrity moments’

Noemenswaardig en passend bij het huidige tijdsbeeld zijn de iconische momenten met beroemdheden die de nieuwe stukken van Schiaparelli dragen. Zo waren daar naast Lady Gaga ook topmodel Bella Hadid, die op het filmfestival van Cannes op een ontbloot bovenlichaam een gigantisch verguld collier in de vorm van een paar longen droeg, een prachtig voorbeeld van de sculpturaliteit van de nieuwe sieraden van Roseberry, die hiervoor ook graag de term ‘body bijoux’ gebruikt.

Ook Beyoncé droeg bij haar Grammy winst in 2021 een volledige outfit van Schiaparelli, waarbij de geïntegreerde handschoenen met gouden nagels een rechtstreekse verwijzing zijn naar de handschoenen die Elsa Schiaparelli al in 1936 ontwierp.

Ook Kim Kardashian koos voor een ongebruikelijke surrealistische outfit voor haar eigen kerstfeest. Dat de sieraden een essentieel, zo niet bijna belangrijker onderdeel zijn van de volledige modelooks, maakt het nieuwe Schiaparelli voor liefhebbers van modesieraden een lust voor het oog.

Kim Kardashian in Schiaparelli. © Instagram van Kim Kardashian.

Beyoncé in Schiaparelli, foto door Kevin Winter. © Getty Images for The Recording Academy.

De Schiaparelli duivenbroche is vanaf 28 november te zien in de tentoonstelling Nieuwe Verleidingen bij CODA Museum.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie