Charlestonjurken in het depot

 
Le
10 september 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Het eerste decennium van het Interbellum, de periode tussen de Wereldoorlogen, staat bekend als de ‘Roaring Twenties’. Een spannende periode met swingende muziek, nieuwe dansen en flapper dresses. Het Amsterdam Museum bezit enkele jurken uit deze periode.

In het depot ziet het er wellicht iets minder swingend uit dan de feestjes die de jurken hebben meegemaakt, maar zo blijven de jurken wel goed bewaard. De jurken zijn vaak van dunne fragiele stoffen gemaakt en versierd met zware kralen. De meeste avondjaponnen uit de jaren 1920 kunnen daarom niet meer hangend bewaard worden. Zie ook de blog met filmpje Charleston jurk.

Avondjapon
Avondjapon, crêpe de chine en kralen, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

 

 

Een nieuw modebeeld na WO I

Deze korte mouwloze avondjapon van champagnekleurige crêpe de chine loopt uit in een gerende rok. De japon is rijk versierd met een kralen patroon met een motief van ijspegels of dennenbomen. De kralen verlopen van kleur, van zilverkleurig naar roze naar onderen. Deze modieuze jurk zou niet hebben misstaan op een feestje tussen 1925-1930.

In de Interbellum periode is het ideaalbeeld voor vrouwen om er jongensachtig uit te zien, dun en plat. Het korset, dat eeuwenlang de vorm van het silhouet bepaalde, wordt de deur uit gedaan. De mode wordt steeds praktischer.

De jurken en rokken worden steeds korter, soms zelfs tot boven de knie. Voor het eerst zijn de avondjurken even lang als de jurken voor overdag. De jurken vallen wijd. Ze worden ook wel ‘Flapper dresses’ genoemd. Bijpassend bij de ‘Flapper dress’ wordt het haar kortgeknipt in een boblijn, en met een clochehoedje gedragen. Onder de rokken werden het liefst lichte of huidkleurige kousen gedragen in plaats van donkere kousen.

Zwarte avondjapon
Avondjapon, crêpe en glaskralen, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

Details avondjapon, crêpe de chine en kralen
Details Avondjapon, crêpe en glaskralen, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

Glitterjurken in het Amsterdam Museum

Hierboven is een zwarte mouwloze avondjapon van crêpe, versierd met zilverkleurige glaskralen, te zien. De hals is aan de achterkant iets lager dan aan de voorkant. De armsgaten zijn aan de voorkant rechthoekig uitgesneden, dit is niet veel voorkomend. Op de avondjapon gedeeltes van zilverkleurige glaskralen in een soort vermicellimotief. Bijzonder is dat de glaskralen zijn aan één draad geregen en de draad is vast gezet.

Avondjapon van crêpe de chine met kralen en pailletten
Avondjapon, crêpe de chine, kralen en pailletten, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

details avondjapon, crêpe de chine en kralen
Details avondjapon, crêpe de chine, kralen en pailletten, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

details avondjapon, crêpe de chine en kralen
Details avondjapon, crêpe de chine, kralen en pailletten, 1925-1930, collectie Amsterdam Museum

Volgens het etiket is deze mouwloze crèmekleurige avondjapon met borduursels van glaskralen uit Frankrijk afkomstig. Om de lage taille te benadrukken zijn er twee stroken aangezet. De japon is versierd met een symmetrische kralen en pailletten decoratie, slingerend rond de taille en de schouders. Bij de japon is goed te zien hoe fragiel de zijde is. Rondzwieren op een feestje zal in deze japon niet meer kunnen.

Depot Amsterdam Museum

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie