Community Dressing #5: De hort op met Staphorster Stipwerk

 
10 oktober 2019
Storyteller, documentairemaker en handwerk

‘Community Dressing’ is een reeks documentaire video’s over de Nederlandse streekdrachten. Theodorus Johannes kijkt via de streekdrachten naar de stand van zaken in de hedendaagse mode-consumptie.

In de vijfde aflevering van 'Community Dressing' ontdekt Theodorus Johannes hoe cultuur ontstaat in en rondom gemeenschappen. Wat voor rol heeft een streekdracht in het scheppen en behouden van een gemeenschapszin? Daarnaast gaat Theodorus de hort op met het Staphorster Stipwerk.
 

Bekijk hier de aflevering: 

Community Dressing

Door de bijna verloren Nederlandse streekdrachten centraal te stellen en diens tradities, normen, waarden, totstandkoming en verdwijnen te bevragen, ontstaat een blik vanuit de streekdracht op het hedendaagse modesysteem. Verschillende experts, vakmeesters en draagsters komen aan het woord om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Waarin is het huidige modesysteem veranderd en/of hetzelfde ten opzichte van de streekdrachten?

Het onderliggende doel van de documentaire-reeks 'Community Dressing' is vragen die men de laatste tijd over mode begint op te werpen te onderzoeken. Vragen zoals; Wat is mode? Welke betekenis geven wij aan kleding? Welk effect heeft de ontwikkeling van het modesysteem na de industriële revolutie (democratisering / globalisering) hierop gehad? Het spannende is dat dit hoofdzakelijk het fenomeen streekdracht als Nederlands mode-erfgoed actualiseert en mogelijk nieuwe betekenis geeft.

Meer informatie

Lees ook het artikel dat Theodorus schreef n.a.v. de tentoonstelling 'Fashion Statements' in het Amsterdams Museum.

Website: Fragmentsof.com

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie