De Chanel handtas 2.55

 
22 mei 2015
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

Misschien wel net zo beroemd als het parfum No. 5, is de Chanel handtas 2.55. De tas viert dit jaar haar 60ste verjaardag en dankt haar wat aparte naam aan de datum waarop Gabriëlle (Coco) Chanel de tas ontwierp: Februari 1955.

Chanel besloot in de jaren ’20 dat ze niet langer haar tas in haar hand vast wilde houden, iets wat toen gebruikelijk was. Zij vond dat de moderne vrouw haar handen vrij moest hebben voor een sigaret en een drankje. Geïnspireerd op de tassen van soldaten, met een over het lichaam kruisende band, kwam zij in 1929 met een handtas voor vrouwen met een lang hengsel. Het hengsel was zowel lang als kort te dragen wat zeer praktisch was.

In 1954 besloot Chanel het oorspronkelijke model van de tas een update te geven, en in februari 1955 kwam de 2.55 tas op de markt. De tas is van zacht leer, rechthoekig van model, en sluit met een klep en het zogenaamde ‘Mademoiselle lock’. De bekende ketting doorweven met leren bandjes als hengsel, is geïnspireerd op de kettingen met sleutels die de nonnen om hun middel droegen in het Klooster waar Chanel opgroeide. De donkerrode binnenkant van de tas zou ook refereren aan haar tijd in het klooster; haar uniform zou bordeauxrood zijn geweest. Andere bronnen zeggen dat de rode binnenkant er voor zorgt dat de inhoud beter zichtbaar is.

Het doorgestikte uiterlijk van de tas, ook wel matelassé genoemd, zou komen van de doorgestikte jasjes van jockey’s. Chanel was zelf ook een fervent paardrijdster, en volgens de overlevering één van de eerste vrouwen die wijdbeens op een paard ging zitten. Verder zit er in de tas een geheim vakje dat wordt afgesloten door een rits, legende wil het dat Chanel daar haar liefdesbrieven in bewaarde. Aan de achterkant van de tas zit een apart opgestikt vakje om je muntgeld in te bewaren.

Karl Lagerfeld

De versie zoals we die nu voornamelijk kennen, met het gekruiste CC logo bij de sluiting, is een ontwerp van Karl Lagerfeld en komt uit de jaren ’80. Van zijn hand zijn meerdere variaties op het origineel verschenen, van diverse materialen, kleuren, en op verschillende manieren doorgestikt. In 2005 bracht het modehuis Chanel de zogenaamde ‘Reissue 2.55’ uit, om de tas haar 50ste verjaardag te vieren.

De tas in de collectie van het Gemeentemuseum is in 1995 gekocht in Den Haag, en is niet in het bekende ruitpatroon doorgestikt, maar juist verticaal. Dat het wel om een echte 2.55 gaat kunnen we zien aan alle andere punten waar de tas aan moet voldoen, deze kloppen allemaal, en er zit een carte d’authenticité bij, om haar echtheid aan te tonen.

De Chanel 2.55 tas is de meest iconische tas in modeland, en menig fashionista wil een exemplaar bezitten, of spaart er voor. Dat het een goede investering is, blijkt wel uit het feit dat de tas ieder jaar 15% duurder wordt. En het heeft een tijdloos, klassiek dessin.

Zie ook collectie Tassenmuseum Hendrikje: Chanel schoudertas 2.55

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie