Een blikje vol sieraden

 
7 oktober 2020
Gepensioneerd conservator kledingcollectie Nederlands Openluchtmuseum

Had jij er ook zo één? Ik wel, maar ik ben hem helaas kwijtgeraakt. Hetty Janssen kreeg hem al toen ze nog heel jong was, een jaar of twee, drie: haar ring met een lieveheersbeestje. Dat was begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Nu, zeventig jaar later worden lieveheersbeestjesringen nog steeds verkocht.

Kindersieraden in een blikje

Hetty heeft haar ringetje altijd bewaard, net als haar twee andere zilveren ringetjes. Eén met een rood steentje en de andere met een zilveren ‘zeeuws knopje’. Die laatste droeg ze toen ze wat ouder was. Ook deze twee types zijn decennia lang in de mode gebleven, maar nu kom je ze minder tegen. Het Zeeuws knopje wordt vooral nog als damesring aangeboden. Hetty heeft niet alleen de ringen uit haar kindertijd bewaard, maar veel meer sieraadjes; een heel blik vol.

Blikje met kindersieraden, collectie Nederlands Openluchtmuseum, fotonummer: AA 203230

Bijzondere schenking aan het museum

Deze ‘schat’ schonk ze in 2017 aan het Nederlands Openluchtmuseum. Uit het Engelse toffeeblik kwamen ook veel sieraden van kunststof uit de jaren 1950 tevoorschijn. Ze vertelde bij de schenking aan het museum dat ze dol was op sieraden en dat dit niet eens alle sieraadjes zijn die ze heeft gehad. Juist van de plastic exemplaren is wel wat kapot gegaan. Des te meer bijzonder is het dat deze verzameling bewaard is gebleven.

Kunststof broche, collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44674

Sommige sieraden kreeg Hetty voor haar verjaardag. Kunststof broches of haarknipjes waren in die tijd geliefde cadeautjes bij kinderpartijtjes.

Haarknipje, collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44684

Andere namen haar ouders of andere familie voor haar mee. Een broche met daaraan een mijnwerkerslampje is volgens het opschrift een souvenir uit Valkenburg.

Broche, plastic, collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44676

De broche met koebel namen haar ouders van een reis naar Zwitserland mee, net als waarschijnlijk die met edelweiss.

Collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44679

Van een oom en tante die naar Italië gingen, een hele reis in die tijd, kreeg ze de gitaarbroche en armband in ‘millefiori’ techniek.

Gitaarbroche, collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44680

Kinderarmband, collectie Nederlands Openluchtmuseum, inv.nr.: N.44681

De naam van deze oude techniek betekent letterlijk duizend bloemen en verwijst naar de verwerking van verschillende kleuren glas.

Lodaline spaaractie

Met de plastic kralen, die in elkaar geklikt kunnen worden tot een snoer, heeft Hetty eindeloos gespeeld. Dergelijke kralen zaten in de jaren vijftig ook in flessen afwasmiddel en bleekwater ( Abro en Lodaline). De drie kralen van verschillende kleur in iedere fles waren zeer begerenswaardig en deze acties zouden dan ook tot een flinke stijging in de verkoop van de schoonmaakmiddelen hebben geleid.

Zie ook

Advertenties Lodaline jaren '50 in de database van Delpher

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie