Een koninklijke verkleedpartij

1
5 maart 2014
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Vorige week vierde een deel van ons land carnaval. Ook Juliana, Koningin der Nederlanden (1909-2004) hield van verkleden zo blijkt uit de collectie van Paleis Het Loo.

In de kostuumcollectie bevindt zich een verkleedjurkje van de kleine prinses Juliana uit 1914. Het jurkje is in hele slechte staat, maar gelukkig is het nog in volle glorie te zien op een heel groot schilderij, dat in de vestibule van het paleis hangt.

Portret koninklijke familie in 17e eeuws kostuum, Thérèse Schwartze, 1914, Paleis Het Loo, bruikleen SHVHON, Den Haag

De kleine Juliana vond als klein meisje oude kostuums het allermooist. Daarom verraste haar moeder koningin Wilhelmina haar voor haar vijfde verjaardag met een verkleedpartij in historiserende kostuums naar portretten van het gezin van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms, door de schilder Gerard van Honthorst. Zo kreeg Juliana hetzelfde jurkje als haar 17e-eeuwse voorgangster, prinses Louise Henriette. De verkleedpartij werd gefotografeerd en door Thérèse Schwartze tegen betaling van fl.20.000, vastgelegd op het doek, wat bijna een jaar duurde. Maar ook kleine Juliana moest hard werken, zoals haar gouvernante in een brief beschreef: “Prinsesje moet poseren…dit is iets vreeslijks voor ’t arme kind, gelukkig moet zij morgen voor ’t laatst zitten; dan heeft zij negen uren geposeerd!”.

Het schilderij stond in 1915 opgesteld in de Oranjezaal van Huis ten Bosch, waar een hofdame het onder ogen kreeg en er het volgende over schreef: ”(…) wij wachtten gezellig in de mooie Oranje zaal waar ook het merkwaardige schilderstuk van Thérèse Schwartze stond (…) Ik had veel van dit schilderij gehoord en vond het interessant dit eens op mijn gemak te kunnen bekijken. De Prinses is de eenige, die waarlijk goed gelijkend is. De Koningin en vooral de Prins zijn door haardracht en costuum zozeer veranderd, dat men ze bijna niet zoude herkennen (…)”. Voor koningin Juliana is het verkleden niet bij deze ene keer gebleven; zij heeft het haar hele leven lang met veel plezier gedaan, ondermeer in toneelstukken die samen met leden van haar hofhouding aan het hof werden opgevoerd.

Portret Louise Henriette van Nassau, Gerard van Honthorst, ca. 1735, SHVHON, Den Haag

Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel Paleis Het Loo.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

22 apr 2016

nieuwe Engelstalige monographie
'Therese Schwartze, Painting for a Living' (Amsterdam 2015)
bestellen via www.thereseschwartze.com
(besproken schilderij is afgebeeld)

Reactie