Een tweede leven voor Vivienne Westwood’s Mountain Hat

 
Vivienne Westwood, Mountain Hat (Buffalo Hat), 2014, © Centraal Museum Utrecht
8 juli 2015
Freelance tekstschrijver

In 2014 koopt het Centraal Museum Utrecht voor de tentoonstelling 'Mode, de Musical' een bijzondere hoed aan: de Mountain Hat (ook wel Buffalo Hat) van Vivienne Westwood. Westwood toonde deze hoed voor het eerst in 1982 tijdens de presentatie van haar derde catwalk collectie 'Nostalgia of Mud' en liet de hoed in de jaren daarna regelmatig terugkeren in haar collecties in verschillende materialen en kleuren.

@pharrellhat

Het Centraal Museum Utrecht was niet de enige die in 2014 ineens weer interesse toonde in dit ruim dertig jaar oude ontwerp. De hoed met de ingedeukte vorm stond in dat jaar in vrijwel elke krant met showbizz katern en dook eindeloos op in Facebook tijdlijnen en Instagram feeds. Waarom? Omdat zanger/rapper Pharrell Williams besloot de Mountain Hat te dragen naar de uitreiking van de Grammy Awards in januari 2014. En omdat Twitter zogezegd ontplofte toen het beeld van Pharrell mèt hoed op de rode loper live werd uitgezonden. De Mountain Hat maakte wat los, misschien wel het best geïllustreerd door het feit dat de hoed al snel een eigen Twitter account kreeg (@pharrellhat), met in ieder geval één invloedrijke volger: Vivienne Westwood.

Pharrell Williams, 57th Annual Grammy Awards, 2014
Pharrell Williams, 57th Annual Grammy Awards, 2014

Bewust rood

Met alle aandacht die naar de hoed ging, bleef de rest van Pharrell Williams’ outfit wat onderbelicht. Op het eerste gezicht was het verder ook allemaal een stuk minder interessant dan de Mountain Hat: een rood leren trainingsjack van Adidas en een simpele blauwe spijkerbroek. Toch was de keus voor vooral het rode jasje niet zo willekeurig als het leek, vooral niet in combinatie met de Mountain Hat. Pharrell refereerde met zijn kledingkeuze vrij letterlijk aan Malcolm McLaren, de inmiddels overleden ex-partner (zowel zakelijk als privé) van Vivienne Westwood die een paar dagen voor de Grammy uitreiking jarig zou zijn geweest.

Samen met Westwood was McLaren in de jaren zeventig verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kledingstijl die bij punkmuziek kwam te horen. McLaren was daarnaast manager van onder andere de Sex Pistols en Adam and the Ants. Begin jaren tachtig besloot McLaren zelf muziek te gaan maken. Hij liet zich inspireren door hip hop, waar hij in New York mee in aanraking was gekomen. In 1983 verschijnt zijn album Duck Rock waarop hij samenwerkt met The World's Famous Supreme Team, een hip hop groep uit New York. Het liedje Buffalo Girls, gebaseerd op een Amerikaanse traditional, wordt een wereldwijde hit. In de bijbehorende clip is een hoofdrol weggelegd voor de Mountain Hat (nu wordt duidelijk waarom de hoed ook wel Buffalo Hat genoemd wordt), gecombineerd met rode Adidas jasjes. Precies wat Pharrell droeg tijdens de Grammy's. 

Actueel 17de-eeuws

De reden voor het Centraal Museum om de Mountain Hat aan te kopen voor 'Mode, de musical' was vooral dat de hoed qua vorm mooi bij een 17de-eeuwse hoed uit de collectie paste. Maar het feit dat de hoed dankzij Pharrell Williams na dertig jaar ineens weer actueel was en zelfs op social media te vinden was, speelde ook mee in de keuze.

Herenhoed, vilt, 1600-1625, Centraal Museum Utrecht.
Herenhoed, vilt, 1600-1625, Centraal Museum Utrecht.

met dank aan Ninke Bloemberg, conservator Centraal Museum Utrecht.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie