In gesprek met: Joke van Dijk (Couturage)

 
Interieur Couturage
12 juni 2015
MA Dress & Textile histories (University of Glasgow)

Waar je bij films zoals Pride & Prejudice en The Great Gatsby alleen maar kan dromen hoe het zou zijn om zelf eens gehuld te zijn in zo’n prachtige jurk, komen deze dromen uit bij Couturage van Joke van Dijk. Daar waar fantasieën tijdens films en in musea stoppen, gaat Joke verder. Ze wil mensen op een andere manier de modegeschiedenis laten ervaren. 

“Een kledingstuk leeft pas als iemand het draagt.”

Joke is verzamelaar in hart en nieren, mode loopt als een rode draad door haar carrière. Ze begon met naailes, werkte als ontwerper van kinderkleding en studeerde modegeschiedenis. In 1999 nam zij een grote verzameling historische kostuums over en startte Couturage: in haar statige herenhuis in Haarlem is het mogelijk om je te verkleden in historische kledingstukken, keuze uit een collectie van duizenden jurken, 400 paar schoenen en vele accessoires, voor iedereen zit er wel wat bij.

Kamers vol kleding afkomstig van 1900 tot nu; de kleding reikt zelfs tot aan het plafond. Door je als bezoeker te wanen in de mooiste jurken in combinatie met de leukste schoenen, de meest extraverte hoeden, make-up en sieraden kun je nu zelf ervaren hoe het voelt om een dame uit de jaren 1950 te zijn. Ook kan je aan den lijve ondervinden dat bijvoorbeeld hippie kleding niet zo comfortabel zit als het lijkt. 

Interieur Couturage
Interieur Couturage

Verkleden in originele kostuums

Tijdens vrijgezellen feestjes en verjaardagen is het mogelijk terug te gaan in de tijd bij Couturage. Kies je favoriete periode. Ga je voor die flapperdress of toch de jaren ’60 Twiggy look? Geïnteresseerde scholieren en studenten zijn ook van harte welkom bij Joke. Dat Couturage leuk is voor alle leeftijden bewijzen de modeshows in tehuizen voor ouden van dagen. Even worden ze meegenomen naar vroeger en zien ze stukken voorbij komen die ze zelf ook droegen.  

Joke is een echte verzamelaar, ze is altijd op zoek naar nieuwe juweeltjes die nog in haar collectie ontbreken. Joke heeft weinig ruimte meer over en moet eerst stukken wegdoen voordat ze weer nieuwe aankoopt. Ook zegt Joke over haar collectie: “De kleding is niet nagemaakt, het is allemaal origineel. Op de een of andere manier vindt ik dat het hele bedrijf meer niveau geef terwijl ik denk dat het voor veel mensen het eigenlijk helemaal niet uit zou maken of het nu een oud kostuum nagemaakt is of origineel is.” Museumstukken van fragile materialen zal je bij Joke niet vinden. De kleding moet van degelijke kwaliteit zijn, het zijn gebruiksvoorwerpen en mogen niet na één keer dragen al uit elkaar vallen.  

Interieur Couturage
Interieur Couturage

Joke zou het heel jammer vinden als bepaalde stukken kapot zouden gaan. Niet omdat ze heel veel waard zijn of zeldzaam, maar omdat ze veel worden gedragen en ze bij iedereen mooi staan. Er zijn ook stukken die maar weinig mensen aanspreken en vaak blijven hangen. Na vijftien jaar zijn er nog steeds items die nog nooit zijn gedragen. Elk kledingstuk verdient het om zo nu en dan eens van hun hanger te worden gehaald. Joke is ervan overtuigd dat wanneer je ze combineert met de juiste accessoires, je ook deze stukken heel bijzonder kunt maken. Joke vertelt: “Een kledingstuk leeft pas als iemand het draagt.” 

Meer over de collectie van Couturage is te vinden op haar website.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie