Gesteven en gestreken - het behandelen van het stukje en de kraplap in Spakenburg

 

Gesteven en gestreken - het behandelen van het stukje en de kraplap in Spakenburg

15 april 2022
Conservator Zuiderzeemuseum

Film waarin Wimpje en Roelof Blokhuis het proces van wassen, strijken en in vorm brengen van het stukje (onderdeel van het schort) en de kraplap laten zien. Dit doen ze in de schuur van hun huis in Spakenburg. De film is gemaakt als onderdeel van het project 'Ambacht in Dracht', een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Streekdrachten worden nog nauwelijks dagelijks gedragen en de kennis en vaardigheden om de kostuumonderdelen te onderhouden verdwijnen langzamerhand. Vanuit het Netwerk is ‘Ambacht in Dracht’ gestart om een aantal van deze behandelingen op film vast te leggen en zodoende deze ambachtelijke bewerkingen inzichtelijk te maken voor het publiek. ‘Gesteven en gestreken’ is het tweede deel van een serie.

Binnen het Netwerk, dat actief is sinds 2016, werken 26 musea en andere erfgoedinstellingen rond het IJsselmeer samen aan onder meer de presentatie van een gezamenlijke collectie (www.zuiderzeecollectie.nl), het organiseren van reizende tentoonstellingen en het uitwisselen van kennis.

Bekijk deel 1: Stijf in de plooi – het opmaken van de Volendammer hul

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie