Korte avondjapon

 
10 mei 2014
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Als tienermeisje ging prinses Juliana (1909-2004) vaak ietwat verlegen schuil onder een breedgerande hoed. Het moet soms moeilijk voor haar geweest zijn, alle ogen op zich gericht te weten. Op het diner van haar achttiende verjaardag in 1927 verscheen Juliana voor het eerst “in het toilet van een uitgaand meisje, in alle fleur van de eerste jeugd”.

Hoe zij eruit zag of bij welke gelegenheid zij deze jurk van Premet gedragen heeft, weten wij niet. Wel weten wij dat zij zich, tegen haar moeders wil, kort na haar achttiende verjaardag een gebobd kapsel liet aanmeten en dat zij op haar eenentwintigste verjaardag naar eigen wens gekleed ging in een creatie van de eerste Hollandse couturier Joan Praetorius (1899-1984).

Haar smaak was in ontwikkeling, maar het feit dat de rekeningen van haar kleding uit de jaren twintig onvindbaar zijn, bemoeilijkt het om haar in die ontwikkeling te volgen. Haar moeder, koningin Wilhelmina, betaalde haar garderobe tot haar huwelijk in 1937, maar juist over de jaren 1897-1925 ontbreken de rekeningen. Er is bijna geen kleding uit de tienerjaren van prinses Juliana bewaard gebleven. Kledingvermeldingen in krantenartikelen verhalen meest van pastelachtige japonnetjes.

Foto: Stef Verstraaten. Collectie: Paleis Het Loo, bruikleen SHVHON, Den Haag.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie