MAFB: roots, erfgoed en verhalen

 
2 april 2018
Oprichter internationale mode community MAFB / fashion fest en curator.

Afgelopen februari reisde ik naar Suriname en Frans-Guyana voor een bijzondere mode en kunst uitwisseling. Voor het eerst kon ik, als MAFB curator, echt iets teruggeven aan de eigen gemeenschap daar.

De finale van fashion fest 2017 was namelijk dit keer gewonnen door Meredith Joeroeja uit Suriname. Onderdeel van de prijs was het tentoonstellen van haar ontwerpen in het bijzondere Contemporary Art Museum Moengo (CAMM) met ondersteuning van Suriname Fashion Week. En zo werd dit onverwacht een reis, terug naar mijn eigen roots.

Kleinkind van de Marowijne rivier

Ik zeg altijd; ik ben een kleinkind van de 3 Guyana’s. Mijn oma is van Frans Guyana, om precies te zijn Saint-Laurent du Maroni.  En mijn opa is van Suriname en van Albina onderdeel van het district Moengo, en heeft roots in Engels Guyana. Ik ben dus een kleinkind van de Marowijne rivier, de grens tussen Suriname en Frans Guyana.

Tussen 1986 en 1992 woedde daar een vreselijke burgeroorlog, Albina werd verwoest en veel mensen vluchtten voor het geweld. Ik ben in Nederland opgegroeid met verhalen over Albina en Moengo. Verhalen over hoe het was, verhalen vol nostalgie. Het grote verdriet van mijn moeder en familie hebben mij gevormd tot wie ik ben. Ik heb eigenlijk de herinneringen van mijn moeder ge-erfd. Storytelling vormt daarom zo’n belangrijk deel van mijn werk als curator.

Fotografie: Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman, Ontwerper: Meredith Joeroeja, Make-up: Eldridge Mullenhof

Nieuwe verbinding Nederland, Suriname Frans Guyana

Met dat wat ik in me heb probeer ik Suriname, Frans Guyana en het leven rond de rivier weer een beetje mooi te maken. Door nieuwe verhalen te vormen en ze door te geven aan jonge generaties, in verbinding met Nederland. Al tien jaar zet ik me inmiddels in voor de ontwikkeling van modetalent op het podium via MAFB. MAFB is een internationale community, opstap en leerschool voor creatieve talenten van diverse achtergronden. Samen met Richard Soessana organiseer ik jaarlijks een ‘battle’ voor jonge ontwerpers, modellen, haarstylisten en make-up artists.  De ‘battle’ heet: fashion fest.

Talentuitwisseling

De afgelopen zes jaar kwam daar ook een uitwisseling van talent bij tussen Nederland, Suriname en Frans Guyana. Ik probeer jaarlijks altijd een (jong) talent uit Suriname, Frans Guyana of Engels Guyana met  fashion fest naar Nederland te halen. Belangrijk daarbij vind ik dat er een kruisbestuiving kan ontstaan van vaardigheden, van kennis en ambitie. Mensen daar zijn meer autodidact en hebben andere skills, ze zijn vrijer als kunstenaar of ontwerper en denken meer out of the box. Daar kunnen we hier veel van leren.

De uitwisseling van 2017 resulteerde voor Meredith Joeroeja uit Suriname in het winnen van de grande finale van fashion fest van MAFB in het Tropenmuseum. Het was voor Meredith de tweede keer dat ze meedeed met fashion fest in Nederland. Meredith won met een collectie geinspireerd door een ketting van de Samburu stam uit Kenia uit de collectie van het Tropenmuseum. De vormen van de ketting gebruikte ze als basis van haar collectie met gerecycelde jeans. Een prachtig voorbeeld van wat ik belangrijk vind: museaal erfgoed in relatie tot levend erfgoed van jong talent.

Fotografie/ Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman, Ontwerper/ Meredith Joeroeja

Het mooiste van fashion fest is dat mensen zich vanzelf aansluiten, zowel in Nederland, Suriname, Frans Guyana als in Engels Guyana. Misschien wel omdat mensen geloven in het maken en delen van nieuwe verhalen. Zo was onderdeel van de prijs voor Meredith een foto shoot met het fotografie duo Carin Verbruggen en Ferry Drenthem-Soesman. Het is zo geweldig om met dit soort vak mensen te mogen werken. Carin en Ferry hebben al hun eigen energie, middelen en tijd en netwerk ingezet om bij te dragen aan deze uitwisseling. Ik ben hun forever dankbaar, ze hebben geen idee wat dit betekent voor mij als mens. Toen ik het resultaat zag heb ik heel hard gehuild. Grattitude is key.

Kunst voor een gezamenlijke toekomst

Bij de presentatie in het Contemporary Art Museum Moengo (CAMM) in Suriname werkte ik samen met Warda Marica en Helio Phoelie van Suriname Fashion Week en Marcel Pinas, kunstenaar en activist. Een enorme eer om met hen dit te kunnen realiseren. Pinas probeert door kunst bij te dragen aan de toekomst van Moengo, door de gemeenschap daar te empoweren, jong en oud. Zo realiseerde hij langs de weg tussen Paramaribo en Moengo bijvoorbeeld een kunstroute, ook met eigen kunstwerken.

Kunst vormt daar letterlijk een nieuwe verbinding tussen twee plaatsen. Dat wil ik voor Suriname, Frans Guyana, Engels Guyana en Nederland ook, een nieuwe erfgoed-verbinding met elkaar. Vandaar ook dat de uitwisseling, waarbij we nieuw (mode)erfgoed op beide plekken laten zien zo belangrijk is. Deze reis maakte ik samen met modeontwerpsters Lisa Konno en Anbasja Blanken. Beiden oud deelnemers van fashion fest. Lisa en Anbasja kregen de gelegenheid om hun eigen collectie te showen op de Fashion Week Suriname en Guyane Fashion Week.

Teaser documentaire Fashion fest - de reis naar.. (Elisabetta Agyeiwaa)

Ook hebben wij een aantal masterclass sessies mogen geven in het Koto Museum speciaal voor talent uit Paramaribo, Albina en Moengo. Naast Lisa Konno, Anbasja Blanken was ook de jonge filmmaker Elisabetta Agyeiwaa mee. Zij maakte de film over fashion fest en onze reis.

Deze reis was best emotioneel, door deze uitwisseling heb ik voor het eerst iets kunnen teruggeven aan Albina en Moengo. Mijn droom is dat het nieuwe erfgoed een vaste plek krijgt in tentoonstellingen en musea en er een levendige verbinding gaat ontstaan tussen museaal erfgoed en de levende erfgoedpraktijk. Vanuit een nieuwe en positieve verbinding tussen Suriname, Frans Guyana en Nederland.

Credits fotografie: Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman, Ontwerper: Meredith Joeroeja, Make-up: Eldridge Mullenhof, modellen Stephanie@egosmodels em Dimitri Indie Adams

Lees verder

Modemuze in gesprek met Meredith Joeroeja, winnaar FashionFest 2017

 

 

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie