Modelabels

 
13 februari 2015
Modedetective

Van designerjurken tot Zeemanondergoed, tegenwoordig is er in haast elk kledingstuk wel een etiket verwerkt. Voor sommigen een bron van kriebel en irritatie, maar voor musea met kostuumcollecties van grote waarde bij het bepalen van de herkomst van hun objecten.

Charles Frederick Worth zou halverwege de negentiende eeuw de eerste zijn geweest die zijn kledingstukken ‘signeerde’ met een ingeweven handtekening in de tailleband, die toen nog deel uitmaakte van elke japon. Desondanks zou het nog tot ver in de twintigste eeuw duren voordat vrijwel elk kledingstuk voorzien was van de naam van zijn maker. De vervaardigers van vele prachtige japonnen uit onze collectie – met name uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog – zullen daardoor helaas voor altijd een raadsel blijven.

Japonlijfje van Maison E. de Pachtere, gemeentemuseum Den Haag

Verbaasd waren we dan ook om afgelopen week in de tailleband van dit negentiende-eeuwse japonlijfje een ingeweven etiket terug te vinden. Het lijfje bleek vervaardigd te zijn door Maison E. de Pachtere, een Brussels modehuis dat in de jaren 1850-1880 hofleverancier van Denemarken, Engeland, België, Nederland en Pruisen was. De lengte, mouwkappen en garneringen die doen denken aan een ‘ceinture corselet’, wijzen op een datering van 1865-1868. Daarmee blijkt dit lijfje het oudste ‘gesigneerde’ stuk in onze modecollectie te zijn!

Wat hadden we graag de bijbehorende rok en ceintuurstrik van dit japonlijfje gehad!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie