Monnikenwerk in leer en organza

 
Robine Blickman in Divulge. Foto: Marco ter Beek.
8 januari 2016
conservator mode en kostuum Amsterdam Museum

Robine Blickman nam in november 2015 als winnende ontwerper de hoofdprijs van fashion fest by MAFB 2015 in ontvangst. Fashion fest is een jaarlijks mode-evenement van MAFB, ondersteund door Modemuze. Robine won de eerste prijs voor haar collectie Rawmantic. Haar collectie is geinspireerd op de kunst en sfeer van de Romantiek. In details en met veel handwerk heeft Robine dit verwerkt in de vier outfits van haar collectie.

Robine (1996) is student Fashion Design aan het ROC Hilversum. Ze koos voor deze tweejarige opleiding na haar Havo examen omdat ze “iets” met mode wilde doen. “Ik ben al met mode en kleding bezig sinds in klein was, maakte mijn eigen kerstjurkjes en keek naar fashionshows online”. Een tijdlang twijfelde Robine tussen een kunst en een modeopleiding. “Ik dacht dat je een beetje Bas Kosters moet zijn voor de mode. En dat ben ik niet”. Voor Robine liggen kunst en mode wel dicht bij elkaar. Ze wil met haar ontwerpen kleine kunstwerkjes maken waar de toeschouwer een eigen verhaal bij kan creëren.

Rauwe Romantiek

Voor Rawmantic nam Robine de Romantiek als uitgangspunt. Ze maakte applicaties in de vorm van bloemen om de kledingstukken tot leven te wekken. De bloemen symboliseren de liefde, maar niet alleen de zachte kant - ook de rauwere kant van de liefde en de lust. Deze twee strijden met elkaar in dezelfde persoon, de natuur neemt het steeds verder over. Robine begon haar ontwerpproces met onderzoek naar de periode van de Romantiek, de fascinatie met natuur, de ontwikkeling van kunst in die periode en de kleding die mensen droegen. Op basis daarvan schreef ze een stemmingsbeeld dat als uitgangspunt voor haar collectie moest dienen.

Citaat stemmingsbeeld: Drawn by desire, by the eyes that look at you. A story about a raw romance full of sensuality and mystery, inspired by the art movement Romanticism. It's about rawness of emotions, and craving for your needs. Destruction of devotion. Duality in a torn space. The rawness of the battle in admiration.

Monnikenwerk

Robine is gek op handwerk. Ze maakte alle applicaties met de hand. Alleen al met het uitzoeken van de beste manier om deze bloemen te maken was Robine een tijdje zoet. Ze maakte verschillende mallen van ijzerdraad en onderzocht hoe leer en organza zonder rafels in de vorm van een bloem konden worden verwerkt. Vervolgens zat ze maandenlang, avond aan avond met een dienblad op schoot bloemen van ijzerdraad en kant te vouwen. De bloemen van leer en organza werden gesneden en daarna gebrand tegen het rafelen. “Het is verschrikkelijk veel werk, iets dat ik heel heerlijk vind”.

Ambitie en toekomst

Het winnen van de prijs ziet Robine als bevestiging dat ze het goede pad heeft gekozen. “Ik heb op het ROC Hilversum Fashion Design iets van mijn eigenheid kunnen ontdekken. Dat zit in het handwerk, mijn liefde voor applicaties en het kunstzinnige. Draagbare mode maken is niet zo mijn ding. Ik wil gewoon kunstwerkjes creëren.”

Robine is alweer begonnen met een nieuwe collectie. Opnieuw gaat ze volgens haar eigen werkwijze te werk: onderzoek in de bibliotheek en op internet. Het uitdenken van de thematiek, het lezen van relevante gedichten en het schrijven van een stemmingsbeeld als uitgangspunt voor het ontwerpproces. Dit keer liet ze zich inspireren door borduurtechniek. Ze is nu met de technische proefjes bezig. “Het wordt heel gaaf denk ik”, maar verder is het nog te pril om iets over te zeggen.

Na het ROC wil ze graag verder, liefst in het buitenland: St Martins in Londen of de Koninklijke Academie in Antwerpen. “Juist omdat ik nog jong ben probeer ik een zekere professionaliteit na te streven. Mijn voorbeelden zijn Raf Simons, hij vertaalt handwerk op een eigentijdse en gave manier in ontwerpen. En Karl Lagerfeld, omdat hij vanuit een totaalbeeld ontwerpt. Bij hen vind ik inspiratie. Dan denk ik: hoe krijg ik dat op mijn eigen manier ook voor elkaar?” Bij deze collectie maakte ik daarom voor het eerst een filmpje, als onderdeel van mijn collectie.

Fashion Fest by MAFB

Fashion fest by MAFB is een jaarlijks modeprogramma, modewedstrijd en festival voor jong en divers talent. In 2015 vond de 6de editie plaats, wederom in samenwerking met Modemuze. Fashion fest by MAFB vormt een belangrijk podium en leerschool voor jonge ontwerpers van diverse achtergronden.

Website Robine Blickman

Volg MAFB op Facebook

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie