Op zijn Paas(b)vest!

 
Herenvesten
19 april 2014
Conservator Sieraden Museum Arnhem

Voor de mannen die nog inspiratie zoeken voor hun paasoutfit tonen we deze schitterende mannenvesten uit de collectie van het Gemeentemuseum, te dateren in de jaren ‘20 en ‘30 van de negentiende eeuw.

Het mannenvest kent letterlijk een zeer rijke geschiedenis en was vaak het mooist versierde onderdeel van het mannenpak. De vesten werden onder andere gedecoreerd met borduurwerk, kanten of afgezet met zilver- of gouddraad. De afwerking van het vest representeerde doorgaans de investering die men erin maakte en deze kon zelfs duurder zijn dan de rest van de materialen van het vest en het maakloon bij elkaar.

Terwijl de kleding van de man gedurende de negentiende eeuw een versobering onderging tonen deze voorbeelden uit onze collectie dat het vest, hoewel korter en nauwer sluitend aan het lichaam dan in voorgaande eeuwen, nog steeds rijkelijk versierd werd met kostbare materialen en verschillende technieken. De getoonde vesten (van links naar rechts) zijn gemaakt van een jacquard weefsel met ingeweven patroon van rood en wit fluweel, moirézijde met gestileerde ranken van goud- en zilverkleurig metaaldraad en gele zijde, rijkelijk bedrukt met veelkleurige boeketten. Inspiratie genoeg voor een prachtige paasoutfit!

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie