Papieren sieraden in CODA Paper Art

 
El
31 mei 2021
Conservator moderne kunst & vormgeving

CODA Museum opent op 6 juni CODA Paper Art. Deze tentoonstelling toont om het jaar papierkunst variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties. In 2021 komt er werk samen van 48 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Voor mij was het de eerste editie die ik (als nieuwe conservator bij CODA) inhoudelijk mee mocht vormgeven. Kunstenaars konden via een open call werk inzenden. En wat een enorme rijkdom kwam er bij ons binnen!

Innovatieve toepassingen gecombineerd met ambachtelijke technieken 

Ambachtelijke papieren technieken worden meer dan ooit afgewisseld met innovatieve toepassingen. Daarnaast is het opvallend dat de traditionele grenzen tussen artistieke disciplines steeds meer vervagen. We zien papier en karton als basismateriaal terugkomen in beeldende kunst, fotografie, design, architectuur, mode én sieraden.

CODA Apeldoorn beschikt over de grootste collectie moderne en hedendaagse sieraden in Nederland en sieraden maken dan ook deel uit van CODA Paper Art. In deze editie tonen we onder andere sieraden van Lydia Hirte, Sander Stada en Shira Yinon. Zij werken alle drie in een geheel eigen stijl en getuigen met hun werk van uitzonderlijk vakmanschap.

Foto van een sieraad
Lydia Hyrte, zonder titel, 2019. Bristol board, photo card, calligraphic ink, wood glaze, beading silk

Lydia Hirte 

De sieraden van Lydia Hirte (1960, DE) gaan vooral over ruimtelijkheid, richting en beweging. Hirte is geïnspireerd door de beweging van lijnen en de ambachtelijke mogelijkheden om een lijnvoering te beïnvloeden. Ze beschouwt haar halssieraden als autonome kunstwerken.

Hirte’s doel is om een extreme toestand in het karton te creëren en daarbij de fysieke kracht van papieren bundels te voelen en deze onder spanning te zetten. Tegelijkertijd hebben de sieraden ook een fluïde uitstraling, die mede veroorzaakt wordt door het fotokarton, houtglazuur, de kalligrafische inkt en parelzijden dat Hirte combineert met het tekenkarton.

Sander Stada, Armband Pijl-1, 2020. Karton van de straat, wildplak posters van vrijplaatsen, elastiek, houten duvels. Courtesy Mix Art Gallery.

Sander Stada 

Sander Stada (1978, NL) is gefascineerd door alternatief materiaalgebruik. Voordat hij aan de kunstacademie begon, droeg hij als kind grote, zelfgemaakte sieraden van pluche dieren. Zijn boodschap is nog altijd onveranderd: materiaal is gewoon om ons heen te vinden, bij het huisafval, in de natuur of op het strand.

In zijn recente werk gebruikt Stada wildplak dat bestaat uit dikke plakkaten oude affiches uit de stad die hij letterlijk van de muren schraapt. Dat lijkt grove arbeid, maar Stada werkt juist heel secuur. Zijn vakmanschap betekent schrapen, wassen, drogen, sorteren, smelten, schuren, vijlen en polijsten. Zijn sieraden zijn uiteraard duurzaam gemaakt, maar zijn bovenal heel sereen, sierlijk en licht in het dragen. 

Shira Yinon, The Middle (Gold edition). Citrine Crystal Scratchcard Brooch, 2019. Paper, Silver leaf, gold coated brass, copper, spring steel. Courtesy Galerie Marzee

Shira Yinon

De sieraden van Shira Yinon (1992, IL) zijn geïnspireerd op krasloten. De drager krijgt een papieren broche met in het midden een met zilver beklede, krasbare metalen munt. Deze kraskaart, die is gemaakt van papier, bladzilver, koper en verenstaal, kan in die zin ook worden beschouwd als een amulet. De drager moet kiezen of hij of zij de zilveren coating wil bekrassen, om een gewenste gouden munt eronder te vinden die vervolgens van de broche kan worden verwijderd en als medaille of overwinningslint kan worden gedragen.

De drager kan echter ook ontdekken dat er een onnodig risico is genomen waarbij er enkel een bronzen broche overblijft, die een zilver element heeft verloren maar symbolisch ook de spannende kwaliteiten van de kraskaart verliest. Het sieraad roept vragen op over het eindeloze streven naar de cultuur van rijkdom en zogenaamd geluk.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Je ontdekt het vanaf 6 juni in CODA Paper Art 2021! 

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie