Rok en lijfje

 
Le
18 maart 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Op het eerste gezicht lijkt dit een tweedelige japon, van rond 1905. Het is geen avondjapon, maar een japon die in de namiddag werd gedragen. Een avondjapon heeft een decolleté, terwijl deze japon hoog sluit. 

Japon of losse rok en lijfje?

De japon werd gekocht op een veiling in 1981, maar er was niet bekend wie de draagster was. En als je goed kijkt zie je dat het lijfje en de rok niet bij elkaar horen: het is niet dezelfde stof. Het lijfje is van tule, bedrukt met een lichtroze bloemmotief terwijl de rok van dunnen lichte zijde is. In deze periode werden er japonnen van dezelfde stof gedragen en geen lijfjes en rokken van verschillende stof. De rok en het lijfje komen wel uit dezelfde tijd, dus in dat opzicht passen ze wel bij elkaar. Omdat ze dus samen in het museum zijn binnengekomen, zetten we ze toch samen op de foto.

Liggend fotograferen

De rok is in betere staat dan het lijfje. Het lijfje kan helaas niet meer op een pop gefotografeerd worden, het moet eerst gerestaureerd worden. Om toch voor een goede foto te zorgen hebben we ervoor gekozen om de japon liggend te fotograferen.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie