Nieuw in de collectie: couture van Edgar Vos

 
8 maart 2015
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

De mode- en kostuumcollectie van het Gemeentemuseum Den Haag is voor een heel groot deel ontstaan door schenkingen van particulieren. Ook nu ontvangen we nog regelmatig prachtige stukken die de collectie nóg completer maken. Slechts heel soms wordt er iets aangekocht. Zo ontvingen we kort geleden een zeer waardevolle schenking van diverse couturestukken van Edgar Vos.

De grote vijf

Edgar Vos, (Makassar, 5 juli 1931 - Fort Lauderdale, 13 januari 2010) wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke modeontwerpers van Nederland en werd samen met Max Heymans, Frank Govers, Frans Molenaar en Rob Kröner gerekend tot de grote vijf van de Nederlandse mode. Edgar Vos studeerde aan de Rietveld Academie, liep stage bij Christian Dior en werkte bij Balmain.

Edgar Vos presenteert mode herst-wintercollectie 1972-1973. Bron: Beeldbank Nationaal Archief via Wikimedia Commons.
Edgar Vos presenteert mode herst-wintercollectie 1972-1973. Bron: Beeldbank Nationaal Archief via Wikimedia Commons.

In 1971 opende hij zijn eerste salon. Edgar Vos werd ook wel eens de keizer van de Nederlandse modeontwerpers genoemd. Hij ontving in 1994 de Max Heymans-ring, de hoogste mode-onderscheiding die Nederland kent. In 2000 ging hij met pensioen, zijn assistent (coupeur) Paul Schulten die hem al sinds 1995 assisteerde, nam Vos' coutureatelier en klantenkring over.

Avondensemble

Een van de stukken uit deze schenking is een prachtig avondensemble dat uit een jurk en bolerojasje bestaat. Het is gemaakt van paarse wilde zijde, en zowel de rok van de jurk als het jasje zijn geappliqueerd met grote rode bloemen welke volledig geborduurd zijn met glaskralen en pailletten. Het lijfje van de jurk is geplisseerd en heeft smalle schouderbandjes, het jasje is zeer kort maar heeft lange mouwen.

Bij de jurk hoort een onderrok met oranje tule. Het geheel is zeer kleurrijk en feestelijk, en heeft door het gebruik van de prachtige zijde en het borduursel een zeer rijke uitstraling. Mede door het borduursel is het ook een zeer ‘gewichtig’ stuk voor onze collectie.

Bijzonder aan dit ontwerp van Edgar Vos is dat het een ‘one of a kind’ stuk is. Het is ontworpen voor, en gedragen op de afscheidsmodeshow van Edgar Vos, en is onderdeel van zijn najaarscollectie 1999-2000. Het behoort dus tot de laatste haute couture-collectie die hij gemaakt heeft. Een aantal andere stukken uit die najaarscollectie zaten ook bij deze schenking en zijn dus samen zeer waardevol voor onze modecollectie.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie