TC op Locatie bij kleermaker Roy Verschuren

 
Blog Modemuze Marijke Bongers Textielcommissie op Locatie. In het atelier van Roy Verschuren
18 september 2019
Eigenaar Eco Textile Studio

Een tafel vol zeldzame oude boeken over patronen en een interessante lezing over het ontstaan van patroonsystemen. Zo begon het bezoek aan het atelier aan huis van ambachtelijk kleermaker Roy Verschuren.

TC op Locatie (TCLoc) is een programma waarbij textielliefhebbers en -kenners op excursie gaan naar gerenommeerde textielbedrijven. Voluit staat TCLoc voor Textielcommissie op locatie. De excursie wordt dan ook georganiseerd door de Textielcommissie. Dit keer heeft Marijke Bongers een mooi verslag geschreven.

Patronen aanpassen voor de niet-gemiddelde mens

Hoe kunnen we overbrengen hoe mooi het is om iets goed passend te maken voor mensen waar dat wat ingewikkelder voor is? Patronen moeten aangepast worden voor niet-gemiddelde figuren. Het stuk van het kleermakersvak waar nog meer ambacht en ervaring bij komt kijken dan bij een kledingstuk voor een gemiddelde – of op de catwalk vaak gezien – slank figuur. Dit is iets wat zeker ook aandacht verdiend bij de opleidingen mode. Maar misschien komt die kunde wel vanzelf, als je langzaam gegrepen wordt door je vak en weet hoe veel plezier het met zich meebrengt als je een goed stuk werk maakt.

Blog Modemuze Marijke Bongers Textielcommissie op Locatie. Het bekleden van het lichaam vanuit een wetenschappelijk perspectief
Het bekleden van het lichaam vanuit een wetenschappelijk perspectief

Verschillende patroonsystemen

Omdat ik net twee stagiaires mode-/maatkleding in mijn atelier heb die met verschillende patroonsystemen werken, heb ik de week ervoor toevallig mijn oude patroonboeken opgezocht. Hier zitten patronen tussen op Rundschau-basis die ik gebruikte sinds 1979-1981 op de Academie de Couture in Rotterdam en in mijn studio. En verder de patronen die ik wat later leerde kennen, via de ENSAID en via andere zelf gekochte boeken. Ik vond het dan ook erg leuk om hier veel meer over te horen en zat op het puntje van mijn stoel en genoot van de enorme kennis van Roy hierover.

Daarna mochten we beneden onder in zijn huis zijn atelier bezoeken. Uit alles blijkt zijn liefde voor het vak. Ieder hoekje heeft boeken of gereedschappen die je niet eenvoudig zou terugvinden als je gaat zoeken. Wij als vakgenoten waren het erover eens dat er gekeken moest worden of al die kennis beschikbaar zou kunnen blijven op lange termijn. Ook had Roy wat voorbeelden liggen en publicaties van zijn werk in het magazine van de Rundschau.

Blog Modemuze Marijke Bongers Textielcommissie op Locatie. 3

Inspirerende bijeenkomst met vakgenoten

TC op Locatie maakt het mogelijk om met een kleine groep bezoekers op plaatsen te komen waar je anders niet komt; dat maakt het echt bijzonder. We konden echt op details ingaan. Binnenwerk, kragen, perskussens en speciale matten om fluweel te persen. Over alles konden we vragen stellen vanuit ieders eigen interesse.

Ook konden we als bezoekers meer over elkaar te weten komen. Ik heb er enorm van genoten, en weet waar ik terechtkan als ik advies nodig heb. Of bijvoorbeeld om iemand door te verwijzen naar een echte kleermaker. Ik ben zelf meer een ‘dress maker’ en gebruik dunne tere stoffen, jurken, met weer ander binnenwerk en versieringen. Maar het bezoek aan Roy’s atelier en verzameling haalde mooie herinneringen boven aan mijn opleiding. Ook zal ik studenten die ik in ons bedrijf begeleid en interesse hebben in (heren)kleermakerswerk of (historisch) patroontekenen, zeker verwijzen naar de blogs die Roy schrijft voor Modemuze en ze aanraden in de leer te gaan bij deze meester.

Omdat het onmogelijk is om alle informatie helemaal kloppend over te brengen, verwijs ik graag naar de blogs die Roy Verschuren hier eerder over geschreven heeft voor Modemuze:

https://www.modemuze.nl/blog?trefwoord=&auteur=30124

Blog Modemuze Marijke Bongers Textielcommissie op Locatie. 4

Marijke Bongers en Eco Textile Studio

Eco Textile Studio is een project van beeldend kunstenaar Marijke Bongers en haar dochter Caitlin. Het is een kleine studio voor unieke, faire en biologische dameskleding. Je kunt er terecht voor couture met bijzondere stofbewerkingstechnieken (eco-print, plantaardig verven en borduren), als ook een kleine basiscollectie. Er worden lessen gegeven en de materialen waarmee zij werken zijn te koop. Op 5 oktober worden modellen geshowt op het Fair Fashion Festival in Utrecht. Bekijk de website voor meer informatie www.ecotextilestudio.nl.

Interesse in de TC?

Op de website en op de Facebook-pagina van de Textielcommissie vind je informatie over toekomstige evenementen en publicaties. Een van de eerste evenementen is het Najaarssymposium Het belang van vorm op 9 november. Kleermaker Roy Verschuren zal daar ook spreken, maar ook bijvoorbeeld historicus Christopher Breward en conservator van het Gemeentemuseum Den Haag Madelief Hohé.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie