Van een wonderschone frivoliteit. Sieraden van Bas Kosters en zijn keuze uit de CODA collectie

 
Bas Kosters, Clowns are people too. Foto: Landa Penders
El
14 november 2022
Conservator moderne kunst & vormgeving

Een half jaar geleden belde ik met beeldend kunstenaar en mode-ontwerper Bas Kosters (1977, Zutphen) met de vraag of ik hem kon verleiden voor een tentoonstelling om een persoonlijke keus te maken uit de collectie moderne sieraden van CODA; met ruim 10.000 objecten de grootste collectie wereldwijd. Bas Kosters reageerde positief en nieuwsgierig.

Hij ging meteen aan de slag, bekeek onze collectie online en verdiepte zich op basis van de collectie in thema’s die hem interesseren. Het werd mij meteen duidelijk: de selectie van Bas Kosters zou een kleurrijke en feestelijke explosie worden. Na zijn eigen onderzoek bezocht hij het depot en als een echte ekster selecteerde hij – met enthousiasme en aandacht – ‘zijn’ schatten uit onze sieradencollectie. Resultaat is een unieke selectie die uitstraalt waar de Bas Kosters voor staat: draagbaarheid, authenticiteit en frivoliteit.

Bij het maken van de selectie heeft Kosters zich laten leiden door dat wat hem persoonlijk aanspreekt en wat hij zelf zou dragen. Met en in zijn eigen werk creëert hij stralende werelden met innemende figuren en mode-items die onze wereld kleuren en zijn maatschappelijke betrokkenheid weerspiegelen. Hij heeft een voorkeur voor textiel en grafische kunstvormen en ook zijn fascinatie voor stripfiguren en erotiek komt duidelijk in zijn selectie naar voren.

Bas Kosters, Living too hard Guitar. Foto: Peter Stigter
Bas Kosters, Living too hard Guitar. Foto: Peter Stigter

De tentoonstelling Van een wonderschone frivoliteit toont meer dan 40 sieraden en objecten die raken aan activisme, gendervraagstukken en de punkcultuur. Er zijn sieraden te zien van onder andere  Alexander Blank, Ted Noten, Paul Derrez en Onno Boekhoudt. Ook heeft Kosters modesieraden (costume jewellery) geselecteerd van beroemde modehuizen als Chanel, Schiaparelli en Givenchy. Met deze tentoontelling prikkelt hij ons bovendien om na te denken over identiteit. Wat is identiteit eigenlijk, hoe druk je je uit en wat laat je van jezelf zien via sieraden?

Bas Kosters: “Het sieraad is voor mij een ultieme manier om jezelf te versieren en een statement te maken. Er kleven ook veel oordelen, regels, aannames en meningen aan sieraden. Ik vind het fijn als de context van een sieraad door de drager opnieuw wordt gedefinieerd. Ook het dragen van een object als uiting van zachte rebellie vind ik interessant. Met de titel van deze tentoonstelling ageer ik tegen de heersende ‘doe maar normaal cultuur’ en vier alternatieve schoonheden en waardes. Dress up please!”

Naast zijn selectie uit de CODA collectie zijn er sieraden te zien die Bas Kosters in afgelopen jaren maakte. Zijn ontwerpen zijn niet alleen kleurrijk en krachtig, maar hebben vaak een scherpe ondertoon die zijn sociale engagement tonen. Emoties benadert Kosters lichtvoetig en met subtiele, soms wrange humor. CODA toont bijvoorbeeld zijn serie protestsieraden; activistische buttons en diverse sieraden die tot zijn kledingcollecties behoren.

De tentoonstelling toont ook de serie My paper crown; sieraden gemaakt van oude katoenen vlaggen, met glaskralen borduursels en plastic pailletten, waaronder ook een vis op stok. “Een staf is immers ook een sieraad”, aldus Bas Kosters. Ook toont CODA zijn serie Living too hard: met gouden gitaarkruishangers en ex-boyfriendkettingen met ringen om een leren snoer. Volgens Bas Kosters vertelt deze collectie over leven en dood, herinneren en herdenken, geloof en adoratie.

Bas Kosters bepaalde samen met CODA de vormgeving van de tentoonstelling. Daarbij gaf hij in een vroeg stadium al aan hoe het er ongeveer uit moest gaan zien: “Graag zoals mijn keukentafel eruit ziet, dus rommelig, speels en met lekkere kleurrijke retro spullen.” Dozen vol decoratie-items die hij verzamelt kwamen naar CODA en maken deel uit van de tentoonstelling: van polaroidfoto’s en pennen, tot felgekleurde Disney sleutelhangers, dobbelstenen, bierviltjes en speelgoedsoldaatjes. De sieraden zijn tussen al deze items tentoongesteld waardoor ze opgaan in de speelse wereld van Bas Kosters; een wereld van een wonderschone frivoliteit!

De tentoonstelling is de eerste in een reeks waartoe CODA een kunstenaar, auteur of artiest uitnodigt om naar eigen inzicht en met eigen inspiratie een keuze te maken uit de CODA collectie sieraden. De keus van Bas Kosters is tot en met 12 maart 2023 in CODA Apeldoorn te zien.

Rondleiding Bas Kosters

Op zaterdagavond 19 november is Bas Kosters aanwezig tijdens het Nachtkwartier in CODA voor een rondleiding door zijn tentoonstelling. Meer informatie en tickets vind je op www.coda-apeldoorn.nl/nachtkwartier.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie