Vrijdag de 13de

 
klavertjesvierbroche
13 juni 2014
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Een prachtig klavertjesvierbroche van modehuis Yves Saint Laurent uit een recente, zeer gewaardeerde schenking van een dame die ons al jaren van prachtige ontwerpersstukken voorziet.

Bijgeloof

Bijgeloof is veel grote modeontwerpers niet onbekend. Zo raadpleegde Christian Dior voorafgaand aan elke modeshow een helderziende en verwerkte hij per collectie in één japon een lelietjes-van-dale-motief, dat de collectie geluk moest brengen.

Ook Coco Chanel vreesde voor slechte wendingen van het lot en bewaarde in haar Parijse appartement vele voorwerpen die haar geluk en welvaart moesten bezorgen. In haar creaties zijn regelmatig gelukssymbolen als klavertjes vier en haar geluksnummer vijf verwerkt. Yves Saint Laurent maakte als ontwerper minder vaak gebruik van bijgeloofssymboliek, maar zou desondanks zijn huis niet hebben verlaten zonder drie amuletten in zijn rechterbroekzak.

Een geluksbroche van Yves Saint Laurent

Deze klavertjesvierbroche, die ook als hanger te dragen is, heeft een zetting van verguld metaal waarin cabochonhartjes van blauwe kunsthars geplaatst zijn. Volgens overlevering is de broche ontworpen door Loulou de la Falaise, de muze van Yves Saint Laurent die vele kleurrijke sieraden voor zijn modehuis ontwierp. Waarschijnlijk is de broche vervaardigd in het atelier van Robert Goossens, een juwelenmaker die ook costume jewellery voor Chanel, Balenciaga en Dior produceerde.

De broche is in de jaren 1980 in meerdere kleuren uitgebracht. Tot dezelfde sieradenlijn behoorden ook oorclips, armbanden en kettingen met een klavertjesviermotief – genoeg om een ongeluksdag als deze het hoofd te bieden.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie