Filter

Filter

 • Blog
   
  Er
  12 dec 2022

  Over een van de belangrijkste diademen in de Nederlandse koninklijke collectie bestond lang verwarring. Het was gemaakt in 1881, maar door wie was onbekend. Lang werd aangenomen dat de Parijse juwelier Mellerio het had gemaakt, tot de naam Van der Stichel opdook in 2013.

 • Blog
  Françoise van den Bosch in haar atelier, Noordermarkt 17, Amsterdam, 1975, foto: Stichting Françoise van den Bosch
   
  25 nov 2022

  Ter nagedachtenis van een Nederlandse sieraadkunstenaar is de Stichting Françoise van den Bosch ontstaan. Inmiddels is de Stichting al 40 jaar een welbekend instituut en draagt daarmee bij aan de stimulering van hedendaagse sieraadvormgeving. Maar hoe is de Stichting zo succesvol geworden?

 • Blog
   
  18 nov 2022

  In de 19de eeuw droegen vrouwen in West-Friesland op zondag een kappenstel: een set accessoires dat bestond uit kostbare sieraden en rijkelijk versierde spelden, kappen en mutsen. Deze kostbaarheden moesten goed bewaard worden en dan kwam een kappendoos goed van pas

 • Blog
   
  13 okt 2022

  Kleding heeft voor veel mensen een belangrijke betekenis, maar kledingvrijheid betekent nog meer. Het is duidelijk dat kleding allesbehalve een alledaags onderwerp is, evenzeer kan kledij een uiting van politiek protest zijn. Denk  hierbij aan Iraanse vrouwen.

 • Blog
   
  Ma

  In 2010 liet Frits Liefkes via een legaat zijn bijzondere collectie Indonesische kunst en materiële cultuur na aan Museum Volkenkunde. De sieraden die Liefkes had verzameld vormen nog altijd een spectaculaire aanvulling op de collectie van het museum. In deze serie bespreken we drie topstukken.

 • Blog
   
  Si
  17 mrt 2022

  Sieraden staan in een culturele context waarin ze persoonlijke, sociale, economische en...

 • Blog
  Maho Takahashi, Celebration, 2012, foto: © Kyoko Manukata
   

  In de achttiende en negentiende eeuw waren sieraden met menselijk haar ongekend populair. Ook hedendaagse kunstenaars blijken zich door deze traditie te laten inspireren.