Filter

Filter

 • Blog
   
  22 jan 2024

  Buttons, pins of reversspeldjes, niets bijzonders voor de hedendaagse man. Binnen de Nederlandse streekdrachten waren broches echter vooral een vrouwenaangelegenheid. De Walcherse mannen vormden hierop een uitzondering: zij spelden bij hun zondagse en nette goed een fraaie broche op hun ‘boezeroen’ (overhemd).

 • Blog
   
  18 nov 2022

  In de 19de eeuw droegen vrouwen in West-Friesland op zondag een kappenstel: een set accessoires dat bestond uit kostbare sieraden en rijkelijk versierde spelden, kappen en mutsen. Deze kostbaarheden moesten goed bewaard worden en dan kwam een kappendoos goed van pas

 • Blog
  Frida Kahlo
   
  An
  7 mrt 2022

  Als er een kunstenaar invloed heeft uitgeoefend op mode, lifestyle en populaire cultuur is het...

 • Blog
  5. Memento Mori object, Roma, pistool, foto
   
  Li

  In de 19e eeuw werd rouwen tot kunst verheven. Niet gek dus dat er een ware rage ontstond rond...

 • Blog
  Prent.
   
  10 nov 2021

  In de Nederlandse streekdrachten zijn het vaak de kleinste details die belangrijke informatie geven over de drager. Zo was dat ook in de dracht van Hindeloopen. Bijvoorbeeld in de manier waarop de vrouwen in Hindeloopen hun rijglijven droegen, zou een dergelijke code te vinden zijn. Maar hoe zit dat met rijgpennen?

 • Blog
   
  Le

  In de tentoonstelling 'Maison Amsterdam' staan onder andere de onderstaande haarstukjes of...

 • Blog
  Kerkbijbel met zilveren beslag en draagketting, 1969, particuliere collectie.
  1
  8 okt 2018

  Ook in de streekdracht komt het soms tot rebellie. Bijvoorbeeld als een stel Staphorster meisjes aan het eind van de jaren 1960 gezamenlijk besluit met de ongeschreven regels te breken en ieder een zilveren bijbelketting aanschaft.

 • Blog
   
  18 mei 2018

  Het tonen van rouw in je dagelijkse kleding is bijna niet meer in gebruik, maar in de streekdracht komt het nog wel voor. Ook rouwsieraden beroepen zich binnen de streekdracht op traditie, maar na de industriële revolutie worden er wel nieuwe materialen gebruikt.

 • Blog
   
  1 dec 2015

  Kleine objecten die je op de rommelmarkt of in de antiekwinkel vindt kunnen soms een opmerkelijk verhaal vertellen. Onlangs heb ik twee hangertjes, die eigenlijk niet veel voorstellen, aan mijn verzameling toegevoegd. Zo groot als een flinke lucifer maar met een interessant verhaal.