Kroon voor koning van Ardra

 

De kroon is indrukwekkend, maar gemaakt van goedkope materialen. Hij was bedoeld als geschenk van de Engelsen aan de koning van Ardra aan de Afrikaanse westkust. Ze hoopten er de...

Maker
Anoniem
Objectnummer
NG-NM-816-A
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam
Periode
derde kwart 17e eeuw
Herkomst
overdracht van beheer 1875

De kroon is indrukwekkend, maar gemaakt van goedkope materialen. Hij was bedoeld als geschenk van de Engelsen aan de koning van Ardra aan de Afrikaanse westkust. Ze hoopten er de handelsbetrekkingen mee te verstevigen, vooral de slavenhandel. De kroon bereikte de vorst echter niet. Hij werd buitgemaakt door Michiel de Ruyter, die eropuit was gestuurd om de Engelsen te verjagen uit de Nederlandse forten aan de Afrikaanse westkust.

Kroon van Ardra met bijbehorend document, 1664. In 1664 veroverden de Engelsen bijna alle Nederlandse forten aan de Afrikaanse westkust. De Republiek zond daarop een vloot uit onder bevel van Michiel de Ruyter. De forten werden heroverd en een aantal Engelse schepen werd in beslag genomen. Tot de buit behoorde deze kroon gemaakt van verguld koper en versierd met geslepen glas. De Engelsen hadden de kroon willen schenken aan de Afrikaanse vorst van Ardra ter versteviging van de goede handelsrelaties.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie