zonder titel

 

De grote, onregelmatige, blauwgroene edelsteen die als ornament op een gouden ring torent, heeft een pokdalig aanzien. De 'pokken' op de edelsteen zijn met gouden bolletjes bezet; een van deze...

Maker
Daniel Kruger
Objectnummer
S2002.074
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
2002

De grote, onregelmatige, blauwgroene edelsteen die als ornament op een gouden ring torent, heeft een pokdalig aanzien. De 'pokken' op de edelsteen zijn met gouden bolletjes bezet; een van deze bolletjes is aanzienlijk groter dan de andere. De ring is een kenmerkend voorbeeld van de esthetiek van sieraadontwerper Daniel Kruger (Kaapstad, Zuid Afrika, 1951). De in München wonende kunstenaar combineert een groot vakmanschap met de wil om buiten de conventionele paden te treden. Hij weet als geen ander met behulp van klassieke materialen en technieken een zeer eigentijds sieraad te maken, en daarbij speelt hij met verwachtingen en gewoonten. Kruger gebruikt vaak edelstenen in zijn sieraden, als een kleurrijk element. Tegenstellingen zoals die tussen de glanzende, onregelmatige edelsteen, de 'pokken' en de gouden balletjes komen in zijn werk veel voor. Daniel Kruger is een dubbeltalent: hij werkt als sieraadontwerper en keramist. In de collectie van het museum is ook zijn keramiek goed vertegenwoordigd.

ring De grote, onregelmatige, blauwgroene edelsteen die als ornament op een gouden ring torent, heeft een pokdalig aanzien. De 'pokken' op de edelsteen zijn met gouden bolletjes bezet; een van deze bolletjes is aanzienlijk groter dan de andere. De ring is een kenmerkend voorbeeld van de esthetiek van sieraadontwerper Daniel Kruger (Kaapstad, Zuid Afrika, 1951). De in München wonende kunstenaar combineert een groot vakmanschap met de wil om buiten de conventionele paden te treden. Hij weet als geen ander met behulp van klassieke materialen en technieken een zeer eigentijds sieraad te maken, en daarbij speelt hij met verwachtingen en gewoonten. Kruger gebruikt vaak edelstenen in zijn sieraden, als een kleurrijk element. Tegenstellingen zoals die tussen de glanzende, onregelmatige edelsteen, de 'pokken' en de gouden balletjes komen in zijn werk veel voor. Daniel Kruger is een dubbeltalent: hij werkt als sieraadontwerper en keramist. In de collectie van het museum is ook zijn keramiek goed vertegenwoordigd.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie