Das Leben am Haverkamp: nieuwe kijk op kleding

1
18 mei 2018
Conservator mode & kostuums Centraal Museum Utrecht

Het ontwerpcollectief Das Leben am Haverkamp staat bekend om grensverleggende ontwerpen, waarmee vragen worden opgeroepen over de manier waarop we ons kleden. Wat is kleding eigenlijk?

Buiten de kaders

Das Leben am Haverkamp is een ontwerperscollectief van vier Nederlandse ontwerpers (Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse). In hun ontwerpen verkennen ze onbekend terrein binnen en buiten de kaders van de conventionele modewereld. Welke ideeën stellen ze hiermee aan de kaak? Hoe bevragen ze de draagbaarheid en verkoopbaarheid van mode?


 

Das Leben am Haverkamp ontdoet kleding van functie door ongebruikelijk materialen toe te passen en collecties telkens op een andere manier te presenteren. Zo transformeerde de groep tijdens de openingsshow van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam in 2017 een herkenbaar kledingstuk als een Burberry-jas in een tweedimensionaal ontwerp van strijkkralen. Een dergelijke ingreep zet je als kijker op het verkeerde been.

Burberry-outfit van strijkkralen, Das Leben am Haverkamp, 2017.
Burberry-outfit van strijkkralen, Das Leben am Haverkamp, 2017.

Nieuwe richtingen

Ontwerpers zijn meesters in het uitdagen van de status quo. Draagbaarheid staat hierbij niet altijd voorop, wat kan leiden tot vervreemdende, maar daardoor ook intrigerende en vernieuwende beelden. Voor de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation selecteerde conservator Anne-Karlijn van Kesteren drie sieradenontwerpers die spelen met de conventies omtrent sieraden.
 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september zijn deze sieraden te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBAInnovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.


Meer vernieuwende ontwerpers

Gonneke Janssen, 'Kostuums van les Ballets Russes van Léon Bakst' op Modemuze.

Sabine Bolk, 'Wortels en witte onderbroeken, duurzaamheid en diversiteit. Opening Fashion Week' op Modemuze.

Nora Veerman, 'Reconstructing Hermès. Métiers, materiaal, Martin Margiela #1' op Modemuze.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Opgeroept (intro)?! Opgeroepen....

Reactie