Herstelde kousen uit Museum TwentseWelle

 
foto: Herstelde kousen, 1920-1940, Museum TwentseWelle Enschede
11 mei 2015
Modemuze Redactie

In het depot van Museum TwenteWelle in Enschede is een paar kousen te vinden die duidelijk meer dan eens hersteld zijn. Zowel Dianne Nieuwland, vrijwilligster van het museum, als Astrid Hage, collectiebeheerster van Museum TwentseWelle, omschrijven dit paar kousen als één van hun lievelingen uit het depot. Op zoek naar het naadje van de kous!

Veelvoudig gestopt

Bij Museum TwentseWelle is het volgende bekend: de zalmkleurige kousen met achternaad en meerderigen voor de kuit dateren uit 1920-1940 en zijn uit machinaal gebreid viscose vervaardigd. De voeten van de kousen zijn op verschillende momenten doorgestopt in verschillende tinten roze van onbekende soorten garen. Daarna begint het gissen naar antwoorden op vragen die onherroepelijk naar voren komen bij het aanschouwen van dit paar herstelde kousen. Hoe komen deze kousen bij Museum TwentseWelle terecht? En aan welke dame, die keer op keer zorgvuldig haar kousen stopte in de crisisjaren, hebben deze kousen toebehoord?

Helaas is er niets bekend over hoe de kousen in het museum terecht zijn gekomen. Ze zouden zowel geschonken kunnen zijn, als aangekocht door het museum. Wie hun eigenaresse was is jammer genoeg ook niet bekend. Astrid Hage acht het echter zeer onwaarschijnlijk dat de kousen bij streekdrachtkleding gedragen zijn, omdat de kousen daar te kwetsbaar voor zijn. De teerheid van de kousen zou dus kunnen betekenen dat de eigenaresse in kwestie een inwoonster van een stad zou kunnen zijn geweest. Het blijft echter speculatie of de dame van de gestopte kousen een gewone burger was of dat ze bijvoorbeeld de echtgenote van een notabele was en zodoende haar deftige kousen graag wilde behouden in tijden van crisis.

De kousen zoals ze bewaard worden in het depot.
De kousen zoals ze bewaard worden in het depot.

Zorgvuldig bewaard

Vragen omtrent de conservering van een dergelijk kwetsbaar object kunnen wel beantwoord worden. Dianne Nieuwland legt uit dat de kousen momenteel in het depot zijn opgeborgen in een zuurvrije doos. Er zijn zuurvrije papieren rollen onder de vouwen in de kousen geplaatst ter voorkoming van het ontstaan van breuken in het textiel. Ook zijn de randen van de grote vellen zuurvrij papier omgerold zodat ze als het ware een “bakje” vormen waarin de kousen liggen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de kousen kunnen gaan schuiven in de doos.

Voor zover bekend is, zijn deze herstelde kousen nog nooit geëxposeerd door het museum. Dat is niet omdat het museum de kousen niet wil exposeren, maar simpelweg omdat er zich nog nooit een passende gelegenheid heeft voorgedaan. Gelukkig komen de kousen af en toe uit het depot tevoorschijn. Als collega’s uit andere musea, die op zoek zijn naar conserveringstips, bij Museum TwentseWelle aankloppen, laat het museum enkele voorbeelden van bijzondere textielobjecten en de bijbehorende conserveringsmethoden zien. Vaak dienen deze kousen als voorbeeld van een dergelijk bijzonder textielobject. Ook laat Astrid Hage de kousen zien bij lezingen aan textielstudenten van Saxion en ROC. Hoewel de kousen op dit moment helaas niet aan een groter publiek tentoongesteld kunnen worden, zijn ze achter de schermen van groot nut.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie