Mode in Kleur - Een kijkje achter de schermen

 
14 september 2020
Mode- en Kostuumafdeling Kunstmuseum

Eind september opent een grote modetentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag. Niet de tentoonstelling die eigenlijk op de planning stond, maar één die tot stand is gekomen in quarantaine-tijd.  

Het begin

Het voorbereiden van een (mode)tentoonstelling is een uiterst nauwkeurige zaak waar soms wel jaren over heen kunnen gaan. Het onderzoek en de uitwerking nemen maanden in beslag, en dan nog de restauratie, het aankleden, en ga zo maar door. In een ideale wereld wordt daarom langere tijd aan een tentoonstelling gewerkt. Maar toen kwam Corona en lag de gehele tentoonstellingsagenda overhoop. En in plaats van de Dior tentoonstelling die we aan het voorbereiden waren, moesten we opeens over op een ander plan. Binnen een half jaar moest er een geheel nieuwe tentoonstelling staan: Mode in Kleur

Het was conservator Madelief Hohé die met het idee van een tentoonstelling over kleur kwam. Want kleur brengt vrolijkheid, en dat is iets wat we allen natuurlijk wel kunnen gebruiken. Dat idee sluit ook nog eens naadloos aan bij het huidige modebeeld, dat opvallend kleurrijk is. Naast dat kleur vrolijkheid kan brengen, zijn sommige kleuren ook goede protestkleuren. Zo protesteerde Vivienne Westwood onlangs nog in een knalgeel pak van eigen ontwerp tegen de uitlevering van Julian Assange.

Afb. 1: Links: “I am the canary in the coal mine” schreeuwde Vivienne Westwood tijdens haar protest. Bron: vogue.com. Rechts: eenzelfde pak van de ontwerpster in de aankleedruimte van het Kunstmuseum. Foto: Tirza Westland.

Kleur is bovendien een heel breed begrip waar je verschillende kanten mee op kan. Zo gaat de tentoonstelling ook in op kleurbetekenis en kleursymboliek.

Aan de slag

De stukken die voor de tentoonstelling geselecteerd zijn komen uit verschillende tijden maar ook uit verschillende culturen. Want waar groen in het Westen bijvoorbeeld voor gevaar stond, is het binnen de Islam juist de kleur van het paradijs. En hoewel paars eeuwenlang de kleur van de elite was, stond het aan het begin van de 20ste eeuw opeens symbool voor het vrouwenkiesrecht. Ook in Nederland zien we veel verschil in kleurbetekenis, zo kennen veel streekdrachten eigen kleurcodes.

De tentoonstelling bestaat grotendeels uit stukken uit eigen collectie. Door de beperkte tijd moesten deze stukken veelal al in goede staat zijn, er was immers geen tijd voor meerdere grote restauraties. Eén van de uitzonderingen hierop is een prachtige diep-roze japon die door César Rodriguez gerestaureerd is. Hoewel de japon vanaf de buitenkant in goede staat leek, was de voering grotendeels vergaan. De japon kan nu na de restauratie weer veilig tentoongesteld worden.

Afb. 2: De gerestaureerde japon, ca. 1890-1900, collectie Kunstmuseum, obj. nr. 1038970. Foto: Madelief Hohé.

Nadat de selectie gemaakt was moesten deze stukken natuurlijk ook op de pop gezet worden. Voor de oudere stukken houdt dit in dat de poppen niet alleen op maat gemaakt moeten worden maar ook nog eens van het juiste historische silhouet moeten worden voorzien. Ieder stuk is uniek en dus moet iedere pop dat ook zijn. Als alles er dan mooi op zit worden de ensembles verder aangekleed met accessoires uit de tijd.

Afb. 3: Het aankleden van een zwangerschapsjapon ca. 1889, collectie Kunstmuseum, obj. nr. 0394291. Foto Kathleen Mahieu.

Niet alleen de tijdsdruk was van invloed op de tentoonstelling, Corona zelf natuurlijk ook. Zo moest er rekening gehouden worden met een vaste looproute en genoeg ruimte om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Verder zijn de zaalteksten aangepast zodat er een goede doorloop van bezoekers mogelijk is. Een speciale installatie in de eerste zaal zorgt er bovendien voor dat steeds een beperkt aantal mensen de tentoonstelling binnenstroomt. Geheel ‘coronaproof’ dus.

Puntjes op de i

Nu rest voor ons als team de laatste en misschien wel de drukste fase: de opbouw. In deze fase worden de zalen geheel in thema van de tentoonstelling omgetoverd en wordt ook de definitieve selectie gemaakt. Een heerlijk moment, want zo zie je na maanden van voorbereiding dan ‘eindelijk’ hoe alles samenkomt.

Afb. 4: Bij een tentoonstelling over kleur horen natuurlijk ook kleurrijke muren. Foto: Madelief Hohé.

De tentoonstelling Mode in kleur is van 26 september 2020 tot en met 28 februari 2021 te zien in het Kunstmuseum in Den Haag.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie