Provoceren met gepiercete jade

 
3 november 2021
Curator en onderzoeker

Binnen de traditionele ambachten mag jade zo min mogelijk bewerkt worden – laat staan met piercings, maar in zijn serie ‘Nude Jade Pierced’ verzet sieradenmaker Hansel Tai zich tegen dit denkbeeld.

In de tentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ staan onder andere werken van Tai uit collectie Museum Arnhem: werken die inhaken op thema’s als repressie en bevrijding.

De P van puurheid en piercings

Jade wordt in een Chinese context ook wel gezien als een van de meest heilige materialen. Dit materiaal staat symbool voor perfectie en puurheid en kent waardering voor haar transparantie. Zo wordt het in China vooral uitgesneden om religieuze of mythologische vormen uit te drukken. Het interessante is dat jade tevens een spirituele kracht wordt toebedeeld. De steen zou je aanmoedigen om te zijn wie je bent.

Het is deze dubbele betekenis welke Tai bevraagd in zijn werk. Want wat betekent deze puurheid en acceptatie van eenieder in een land waar nog zoveel onderdrukking plaatsvindt? De Chinees/Estse sieradenmaker doorboort daarom het materiaal met piercings en voorziet ze zo van een nieuwe betekenis. In de serie ‘Nude Jade Pierced’ provoceert Tai door het jade op deze manier te bewerken, ondenkbaar in de eeuwenlange traditie van het bewerken van jade. Dit vertaalt hij tot draagbare kettinghangers, zoals in de onderstaande afbeeldingen te zien is.

Een hanger van gemêleerd grijze jade verticaal doorboort met drie zilveren piercings hangend aan een zwarte rubberen ketting.
Hanger, Hansel Tai, 2018, collectie Museum Arnhem, inv. Nr. GM 2020.008.3

Een hanger van groene jade rondom doorboort met zilveren ringen hangend aan een zwarte rubberen ketting.
Hanger, Hansel Tai, 2018, collectie Museum Arnhem, inv. Nr. GM 2020.008.2

 

Grensverleggend

Hij provoceert echter niet voor niets; het is een direct commentaar op de onderdrukking van de LHBTQ+-gemeenschap in het conservatieve klimaat van China. “A queer China is a better China”, aldus de ontwerper. De serie vormt zo een draagbaar symbool voor jongeren binnen de wereldwijde Oost-Aziatische diaspora die zich identificeren tot de LHTBQ+-gemeenschap. De piercings verwijzen naar de LHBTQ+ gemeenschap in Berlijn, een plek welke bekend staat om de vrijheid te zijn wie je bent en daarmee een plek welke volgens Tai als voorbeeld kan dienen.

Door het bevragen van de traditionele symbolen doorbreekt hij de genormaliseerde ‘heilige code’ van het jade, en zoekt daarmee de grenzen op. Welke relatie hebben tradities binnen ambachten met vastgeroeste denkbeelden? En hoe kun je deze symbolen opnieuw invullen?

Een hanger van gemêleerd oranje jade waarvan elke zijde doorboort met een zilveren ring hangend aan een zwarte rubberen ketting.
Recent werk uit de derde serie van ‘Nude Jade Pierced’, 2021, IG: Hanseltaiart

Modemuze@Maison Amsterdam

Van 18 september tot en met 3 april 2022 zijn twee werken uit de serie ‘Nude Jade Pierced’ van Hansel Tai te zien in de tentoonstelling Maison Amsterdam: De stad, de mode en de vrijheid. Voor de tentoonstelling tonen 15 partnermusea een object uit eigen collectie gelinkt aan het onderwerp: vrijheid en codetaal.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie