Sieraad Art Fair

 
nov '18 08
nov '18 11
Evenement
Westergasfabriek, Amsterdam

SIERAAD International Jewellery Art Fair is het eerste en enige specifiek op sieraadvormgeving en sieraadkunst gerichte presentatieplatform voor de professioneel opgeleide sieraadkunstenaar. Met een zeer internationaal deelnemersaanbod waardoor de meest veelzijdige en verrassende vormen van sieraadkunst zijn te zien en te koop zijn. Het overkoepelende thema van dit jaar is de schakelketting, het verbinden.

Sieraad Art Fair is het enige platform in Nederland waar professionele hedendaagse sieraadvormgevers uit binnen- en buitenland hun handgemaakte werk direct en zelf aan de man brengen. SAF wordt ook deze editie weer opgeluisterd door speciale events en spraakmakende presentaties.

Banner Sieraad Art Fair 2018.
Banner Sieraad Art Fair 2018.

Lezingen

Donderdag 8 november - 15.30: Chains as links between people and arts

Alba Cappellieri, Professor of Jewellery Design, Politecnico di Milano, Director of the Vicenza Jewellery Museum.

Het boek Chains, door Alba Cappellieri is de meest uitgebreide publicatie gewijd aan kettingen in sieraden. De auteur analyseert de historische en conceptuele evolutie van kettingen van de oude beschavingen tot nu toe, wat aantoont dat de ketting het meest wijdverspreide en veelzijdige element in de geschiedenis van juwelen is.

Na Alba zullen we o.l.v. Liesbeth den Besten een gesprek voeren over de verschillende manieren waarop naar kettingen gekeken wordt. Met Hilde Van der Heyden en Liesbet Bussche beide docent en vertellen over het project CHAINS op de opleiding Sint Lucas in Belgie.

Alba Cappellieri zal na de opening van SIERAAD rond 19.30 haar boek signeren in de stand van Ra Books.

Vrijdag 9 november - 13.00 uur: (Synthetische) edelstenen

Hanco Zwaan  is edelsteen specialist en hoofd van het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Hij zal een lezing geven over natuurlijke edelstenen en de groeiende trend van synthetische varianten. Hierbij zal hij onder andere ingaan op vragen als wat zijn de voor- en nadelen van synthetische edelstenen?

Daarna neemt Bir Muste van BirGem, handelaar in edelstenen, het woord. Hoe staat zij tegenover het gebruik van synthetische edelstenen? Bir vertelt u over de praktijk van de handel in edelstenen en neemt u mee naar verre landen, bijzondere gebeurtenissen en toont u de mooiste edelstenen.

Vrijdag 9 november - 16.00 uur: Verantwoord goud

Wat is verantwoord goud en hoe herken je het? Dirk-Jan Koch, Chief Science Officer en voormalig speciaal vertegenwoordiger natuurlijke hulpbronnen bij het Ministerie van Buitenlandse zaken, vertelt u over de delving en handel van het prachtige materiaal goud. De duistere en de positieve kanten zal hij voor u belichten.

Diana van der Pad deelt haar ervaringen op het gebied van verantwoord goud namens groothandelaar Bijou Moderne, waarna Sanne Bogers van Hoogenboom & Bogers, zal spreken vanuit de invalshoek van ontwerpers. Waarom werken zij met duurzaam en verantwoord goud?

Zaterdag 10 november - 13.00 uur: Meet-Up Buttons. Activist Jewellery

SIERAAD Art Fair gaat een nieuwe samenwerking aan met Modemuze (www.modemuze.nl) : het platform voor modegeschiedenis en een samenwerking van 13 Nederlandse musea. De lezingen deze dag staan in het teken van activistische sieraden en cultural appropriation.

Sieraadontwerper Paul Derrez verzamelde eind jaren zeventig, samen met echtgenoot Willem Hoogstede, een collectie buttons, sieraden met een politieke of activistische boodschap. Een deel van deze collectie zal te zien zijn in de tentoonstelling SCHMUCKISMUS die in maart 2019, tijdens de Jewellery Week München, in de Pinakothek der Moderne wordt geopend.

Zaterdag 10 november - 16:00 uur: Meet-Up Cultural Appropriation

Culturele toe-eigening (cultural appropriation) is een hot topic in de modewereld, maar ook in sieraadontwerp. Veel kleding en sieraden van verschillende culturen uit o.a. Zuid-Amerikaanse en Afrikaanselanden hebben een speciale  en soms heilige betekenis. Een betekenis die in het westen vaak niet bekend is. Goede sier maken met iets waarvan je de betekenis niet begrijpt, maar er wel mooi uit vindt zien kan als kwetsend of beledigend worden ervaren. Het wordt gezien als iets toe-eigenen dat niet van jou is; culturele toe-eigening. Een interessante kwestie. Hoe zit dat met niet-westerse sieraden?

Lifestylejournalist en founder van het platform Diversity Rules Janice Deul spreekt over dit onderwerp met tentoonstellingsmaker Vanessa de Gruijter, conservator van de tentoonstelling Sieraden – Makers & Dragers van Museum Volkenkunde en het Afrika Museum.

Zondag 11 november - 13.00 uur: The sky is the limit - ongebruikelijke sieraden

De laatste dag van de beurs bieden we een overzicht van de eerder besproken thema’s en richten we ons op de toekomst van het sieradenveld. Wat is er mogelijk? Ingeborg Vandamme en Liesbet Bussche zijn beide sieraadontwerpers die met zeer ongebruikelijke materialen en afmetingen werken. Is hun werk nog wel een sieraad? Waar ligt bij het hedendaagse sieraad de grens tussen kunst(object) en sieraad?

Zondag 11 november - 16.00 uur: Wat is schoonheid?

Wat is schoonheid eigenlijk? Wat is mooi? En is daar überhaupt een eenduidige definitie van te geven? Kom naar de laatste lezing van SIERAAD Art Fair 2018 en duik in de wereld van de esthetica met Cees Leijenhorst, filosoof en hoogleraar aan de Radbout Universiteit Nijmegen.

Informatie

Alle lezingen zijn in het Nederlands, behalve op donderdag (die zal in het Engels zijn). Max 50 personen per lezing.

Losse lezingen zijn op de beurs voor 17,50 per stuk te koop indien er nog plek beschikbaar is.

Zie voor meer informatie website Sieraad Art Fair