Zeldzame positiejurk

 
21 maart 2014
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

In tegenstelling tot tegenwoordig was het in de 19de eeuw niet gebruikelijk om je zwangere buik te laten zien. Japonnen werden zo ge- of vermaakt dat de buik zo min mogelijk opviel.

Zo schrijft de Franse auteur Edmond de Concourt in zijn dagboek: ‘Onder de jonge mannequins in de salons van Worth, die de japonnen van de illustere couturier op hun slanke lichamen tonen en erin paraderen, is er een meisje, of liever een vrouwelijke mannequin met als specialiteit het vertegenwoordigen van zwangerschap in hoge kringen. Zittend in haar eentje, in een halfverlicht boudoir, toont zij voor de ogen van vrouwelijke bezoeksters in een bijzondere toestand, het toilet dat met het grootst mogelijke vernuft is ontworpen als compensatie voor het onbevallige uiterlijk van iemand die in verwachting is.’

In de collectie van het Gemeentemuseum bevindt zich zo’n zeldzame couture positiejapon van Worth uit circa 1879. De japon is gemaakt van zijdebrokaat met ingeweven Oosterse motieven in zilver- en gouddraad en zijdesatijn. Het asymmetrisch gedrapeerde sjaalvormige voorpand met kwastenfranje camoufleerde op elegante wijze de tijdelijke vormverandering van de aanstaande moeder.

Dit is de enige japon in de collectie waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat het een positiejapon is. Sommige andere japonnen verdenken we er ook van er een te zijn, maar dit zijn dan vermaakte ‘gewone’ japonnen. Hierbij valt de extra ruimte bij de buik vaak pas op als de japon op de tafel van de restaurator nader wordt bekeken, of bij het aankleden op een pop.

De schijfster van dit stukje is nu zelf met zwangerschapsverlof, gekleed in lang niet zulke elegante jurken als deze Worth…

Meer lezen?

Blog Modieus zwanger in de 18de eeuw, Madelief Hohé

Blog Zwanger in korset, Annemarie den Dekker

 

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie