De inhuldigingskleding van koningin Wilhelmina

 
Nicholaas van der Waay, (uitsnede van een schilderij van) de eedaflegging van Koning Wilhelmina, 1899, collectie Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.
18 mei 2013
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

Koningin Wilhelmina (1880-1962), de grootmoeder van koningin Beatrix, was slechts 18 jaar toen zij op 6 september 1898 werd ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Wat droeg de jonge koningin?

Dress rehearsal

Wilhelmina kreeg in de drukke voorbereidingstijd voor de inhuldiging regelmatig bezoek van enkele Parijse kledingontwerpers, die meerdere japonnen voor haar maakten. Op 21 augustus schreef Wilhelmina aan haar voormalige Engelse gouvernante: "(…) tomorrow my Paris-people are coming to try on (…)  then I am to have my hair dressed a few times with my diadems & I have to rehearse with the four aides-de-camps the carrying of my mantle. All agreable little jobs in this heat ! Don’t you find?"

De inhuldigingsmantel van rood fluweel werd in 1815 te Brussel vervaardigd door kleermaker Francoeur voor de inhuldiging van koning Willem I. De gouden leeuwen werden geborduurd door de borduurwerker Keteler en de hermelijnen voering was gemaakt door bontwerker P.F. Dupré. De hermelijnen pelerine was een latere toevoeging, gemaakt bij de inhuldiging van koning Willem II in 1840.

Inhuldigingsjurk Koningin Wilhelmina, Nicaud & Cie., Parijs, 1899, collectie Stichting Historische Verzamelingen van het Huis-Oranje Nassau.
Inhuldigingsjurk Koningin Wilhelmina, Nicaud & Cie., Parijs, 1899, collectie Stichting Historische Verzamelingen van het Huis-Oranje Nassau.

Wilhelmina koos er zelf voor om deze mantel opnieuw te dragen, in navolging van haar vaderkoning Willem III. Vier hofadjudanten hielpen Wilhelmina met het dragen van deze zware last. In een dagboek beschrijft een hofdame de koningin als volgt: "De Koningin zag bleek, maar de koninklijke mantel stond haar prachtig en maakte een rijk geheel met het daaronder gedragen wit satijn met goud doorwerkte Kroningskleed (…)”.

Inhuldigingsjurk Koningin Wilhelmina, Nicaud & Cie., Parijs, 1898, collectie Stichting Historische Verzamelingen van het Huis-Oranje Nassau.
Inhuldigingsjurk Koningin Wilhelmina, Nicaud & Cie., Parijs, 1899, Paleis Het Loo, bruikleen SHVHON, Den Haag

Het wit satijn was van de prachtige tweedelige galajapon, ontworpen en vervaardigd door het Parijse modehuis Nicaud & Cie. Het borduurwerk, van goud- en zilverdraad en glasparels, werd echter uitbesteed aan de Kunst-Naaldwerk-Klasse van de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam onder toezicht van Arbeid Adelt.

Inhuldiging prinses Wilhelmina (1898)

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie