Anne-Karlijn van Kesteren (1989) is conservator sieraden bij Museum Arnhem en project-curator mode bij het Centraal Museum. Daarnaast is ze actief als zelfstandig ondernemer binnen de museale sector en voorzitter van de Nederlandse Kostuumvereniging.
Deze vroege armband geeft duidelijk de werkwijze van Françoise van den Bosch weer. In hetzelfde jaar verlaat Van den Bosch de academie in Arnhem. Het feit dat het een ontwerp in goud is maakt het bijzonder, er zijn niet veel ontwerpen van haar hand in dit materiaal. De armband is vervaardigd uit plaatmateriaal, waaruit twee identieke vormen zijn gezaagd. De vormen zijn vervolgens in elkaar vervlochten. De slappe vorm sluit bij het dragen nauw om de huid.
Deze armband werd naar alle waarschijnlijkheid in opdracht vervaardigd en is afgeleid van eenzelfde ontwerp in roestvrij staal uit 1969. De gouden ontwerpen van Françoise van den Bosch zijn bijzondere unica in haar oeuvre.
Zie voor enkele afbeeldingen van de combinaties:
http://dutchjewelleryplatform.nl/documentatie/1659
http://dutchjewelleryplatform.nl/documentatie/1662
http://dutchjewelleryplatform.nl/documentatie/1661
http://dutchjewelleryplatform.nl/documentatie/1658
Deze armbanden kunnen op verschillende manieren aan elkaar worden geschakeld, waardoor er acht verschillende combinaties mogelijk zijn. Met deze armbanden won Thuys in 1972 één de drie prijzen van 1000 gulden die werden uitgereikt voor een prijsvraag bij de tentoonstelling 'Sieraad 1900-1972' in De Zonnehof in Amersfoort. Hij won de prijs voor de vormgeving. De opdracht was 'één segment, één onderdeel te ontwerpen, dat op iedere denkbare vorm op verschillende wijzen kan worden gebruikt. De vorm van het segment dient zodanig te zijn ontworpen, dat deze kan worden herhaald, vermenigvuldigd of gedeeld. De grondvorm dient bij iedere toepassing herkenbaar te blijven. De verschillende toepassingen zijn dus variaties op één uitgangsthema.'
Ja! Dank voor het delen Esther! Hij zet het onderwerp op zijn ‘Lubachs’ op scherp.. met een kijkcijferrecord van meer dan 2 miljoen kijkers hopelijk ook voor velen het besef dat bont dragen echt not done is...