Carmen Hogg

Carmen onderzoekt stijl in relatie tot identiteit en (sub)cultuur. Ze doet onderzoek naar streetwear, sneakers en is geobserdeerd door de Swoosh (het Nike logo) en knockoffs. Accra, Amsterdam, Lagos en London zijn de vier steden waar ze actief is. In haar vrije tijd is ze deejay. Meer informatie over haar werk vind je op: www.realfakeshoes.co en www.carmenpolitan.com

 • Blog
   
  14 dec 2022

  Onder veel sneaker- en streetwear liefhebbers is het not done; het dragen van de twee grootste sportswear merken in één outfit. Ik ben benieuwd waar deze regel vandaan komt en ging op onderzoek uit in mijn netwerk.

 • Blog
   
  13 mei 2020

  Als stijlantropoloog hou ik me al ruim vijf jaar bezig met mode in Accra en Lagos; twee steden...

 • Blog
  Levi, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  9 jan 2019

  Glad haar is nog steeds een haarstijl die als norm in het Westen geldt. Kroeshaar, bijvoorbeeld een afro, wordt maatschappelijk nog niet (volledig) geaccepteerd. Levi gaat tegen de norm in door zijn haar op natuurlijke wijze te laten groeien, wat resulteert in een afro. 

 • Blog
  Gwen en Jimmy, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  4 jan 2019

  In De stijl van Zuidoost dragen Gwen en Jim accessoires en tatoeages die verwijzen naar hun herkomst als Native Americans uit Suriname. Op welke manier verwijzen de accessoires en wat betekenen ze voor de dragers? 

 • Blog
  Jeremy, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  21 dec 2018

  Voor velen is het iets vanzelfsprekends: meisjes dragen roze, jongens dragen blauw. Een jongen die roze draagt, dat is raar. Hoe komt het dat we bepaalde kleuren met een bepaald geslacht associëren? Jeremy spreekt zich in De stijl van Zuidoost hierover uit en vindt dat echte jongens roze kunnen dragen. 

 • Blog
  Claire, still uit 'De stijl van Zuidoost'
   
  12 dec 2018

  Claire draagt een Boto Keti ketting. Een ketting die ze van haar familie uit Suriname heeft gekregen. Veel informatie over de ketting is er niet, maar wat voor sieraad is de ketting eigenlijk?

 • Blog
  Mel, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  3 dec 2018

  Mel draagt grote zilveren oorringen, hoops, een stijlitem dat nu met regelmaat in de mode is. Zo ook nu weer. Naast een modieus stijlitem is het ook een cultureel stijlitem. Een item dat voor verschillende mensen in verschillende contexten iets anders kan betekenen. Een item dat niet onbewust gedragen kan worden. 

 • Blog
  Talvin, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  21 nov 2018

  De sneaker kent zijn eigen cultuur en taal. Waar eerder maar een select groepje mensen de taal van deze subcultuur sprak, wordt de groep mensen die sneakers draagt steeds groter. Talvin draagt een unieke sneaker: een collaboration. 

 • Blog
  Dennis Almeide, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  14 nov 2018

  Het siliconenarmbandje werd in 2004 populair vanwege de boodschap die het uitdroeg. Al snel veranderde het in een mode item, om nu weer vooral vanwege de boodschap te worden gedragen. Zo ook door Dennis, eveneens een bewoner van Zuidoost.

 • Blog
  Zigi, De stijl van Zuidoost, foto: © Les Adu
   
  7 nov 2018

  Een andere bewoner van Zuidoost is Zigi. Zij is het meest uitgesproken over haar kortgeschoren, blonde, haar. Wat is de relatie tussen haar en identiteit en hoe komt het dat vrouwen met kort haar nog altijd in de minderheid zijn?

 • Blog
  De mattenklopperring van Jet
   
  4 nov 2018

  In De stijl van Zuidoost wordt de visuele identiteit van het stadsdeel en de bewoners in kaart gebracht. Jet Nugter is één van deze bewoners en vertelt over de betekenis van haar mattenklopperring. 

 • Blog
  Korte zwarte leren jas, maker onbekend, 1981-83, Museum Rotterdam
   
  31 aug 2018

  Waar de korte zwarte leren jas begin jaren ’80 een kledingstuk van verzet was, is het nu onderdeel van de populaire (kleding)cultuur geworden. Waarin verschilt de boodschap die dragers van een leren jas in verschillende tijden communiceren en waarin komt die boodschap overeen? 

   

 • Blog
  In Accra, foto: © Francis Kokoroko.
   
  30 jul 2018

  Obroni wa wu is de naam voor tweedehandskleding die uit het westen komt. Mensen uit het westen doneren hun afgedankte kleding door het, bijvoorbeeld, in een container van het Leger des Heils of  Symphany te gooien. Maar wat is het effect van deze donaties op de ontvangers in Afrika, om precies te zijn: Accra (Ghana)? 

 • Blog
  Bai Joiner. Foto: © Carmen Hogg
   
  18 feb 2018

  De stijl van de mensen in Lagos laat zich niet in één zin omschrijven. Door de ruime keus op het gebied van (culturele) stijlitems en het beperkte 'ready-to-wear' aanbod moet men inventief zijn. Het resultaat is een grote diversiteit in stijl. 

 • Blog
  Uche Uba
   
  10 feb 2018

  In Lagos (Nigeria) is er een enorme diversiteit en rijkdom in stijl. Om een impressie hiervan te geven worden vier Instagramaccounts uitgelicht. Deze Instagrammers laten zien wat Lagos stijl nog meer is. 

 • Blog
  Eddy Okolo en Winston Sylvans.
   
  3 feb 2018

  Onder de jongere Nigerianen uit Lagos wordt niet meer strikt vastgehouden aan bepaalde regels rondom het dragen van traditionele culturele items. Zij geven een nieuwe betekenis aan deze items en verwerken ze in nieuwe stijlen. 

 • Blog
  Foto: © Stephen Tayo
   
  28 jan 2018

  Lagos: een stad vol uitersten en een sterke sociale structuur, maar met bovenal een rijkdom aan culturele items.

 • Blog
  Blog Modemuze New Fashion Narratives Carmen Hogg
   
  23 okt 2017

  Wat moeten musea doen om een diverse en inclusieve 'fashion world' te (re)presenteren? Veel musea hebben hun collecties vooral vanuit een eurocentrisch perspectief beschreven en gepresenteerd. New Fashion Narratives wil die blik verbreden met onder andere presentaties, discussies en blogs.

 • Blog
  Maaike Hin, plussize blogger & model Curvy Rocks, foto: Marina Murasheva
   
  27 jul 2017

  De cowrie: kleine schelpen uit de zee die tot 1901 nog als geld in Ghana werden gebruikt, maar vandaag de dag het meest bekend zijn als stijlitem gedragen in het haar, oorbellen, kettingen of armbanden. 

 • Blog
  Bernard Owusu Asare in een Dashiki
   
  29 mei 2017

  De Dashiki: een kleurrijk, wijd, vaak lang shirt met een print die als 'African' geïnterpreteerd wordt. Maar wat is eigenlijk de achtergrond en betekenis van dit kledingstuk?

 • Blog
  De headwrap, model: Winny Sandvliet, foto: ©K. Cigar
   
  6 apr 2017

  De headwrap is een vierkant of rechthoekige lap stof van een meter lang met veel betekenis. Op welke manier draagt het dragen van dit stijlitem bij aan de zelfgekozen identiteit van een persoon?

 • Blog
  De headwrap, model: Winny Sandvliet, foto: ©K. Cigar
  1
  31 mrt 2017

  De headwrap is een vierkant of rechthoekige lap stof van een meter lang met veel betekenis. Wat zijn de verschillende sociale contexten waarin de headwrap gedragen wordt?