Esther Doornbusch / hedendaagsesieraden.nl

In 2016 lanceerde Doornbusch de online sieradenencyclopedie hedendaagsesieraden.nl: de plek waar je informatie vindt over sieraadontwerpers, galeries, musea, tentoonstellingen etcetera. Het online lexicon groeit wekelijks met circa vier artikelen. Anno 2024 telt de website ruim 2000 artikelen, meer dan 30.000 afbeeldingen en circa 2100 volgers. Doornbusch is daarnaast werkzaam voor het Rijksmuseum vanaf 2003 en was bestuurslid van de Stichting Françoise van den Bosch (2016-2019). In 2020 trad zij aan als secretaris van de Stichting Luster. Doornbusch is opgeleid tot kunsthistoricus aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 2014 zet ze zich als vrijwilliger in voor verschillende Wikimediaprojecten zoals Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Linked data en vrije kennis liggen haar na aan het hart. Doornbusch draagt graag ringen en heeft geen smartphone..

De laatste jaren zijn jacks met een rand bont rond de capuchon helaas ongekend populair: zelfs kinderen lopen ermee rond. Het doet pijn aan mijn ogen. Vaak wordt gedacht dat er al jarenlang geen bont meer wordt verkocht in Nederland, maar dat is niet waar. Er wordt veel uit China geïmporteerd. In de tachtiger en negentiger jaren kon je je niet in een bontjas vertonen omdat activisten bontdragers belaagden met spuitbussen met verf. De Bont voor Dieren informeert en voert actie tegen het gebruik van Bont, onder meer met de jaarlijks verkiezing Dom bontje. Beatrix was al eens genomineerd.

Mooi artikel, Saskia, dankjewel! Ken je ook de Belle van Zuylenring? De eerste ring is gemaakt door Karin Wichers en werd toegekend aan de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichi: https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/actueel/eerste-belle-van-zu....