Japke van Uffelen
 • Blog
   
  27 feb 2020

  De ‘Dutch Wave’; een groep Nederlandse modeontwerpers die rond de eeuwwisseling voor een tsunami...

 • Blog
  screenshot ©The Warp and Weft of Memory
  6
  29 nov 2019

  Met het project The Warp and Weft of Memory onderzoekt Renée turner de kledingkast van kunstenares Gisèle d'Ailly van Waterschoot an der Gracht. Wat was haar motivatie om Gisèle's kledingkast te onderzoeken, wat voor vrouw was Gisèle, hoe is Renée te werk gegaan, hoe presenteer je kleding online en welke keuzes heeft ze binnen haar onderzoek moeten maken?

 • Blog
  foto: © Sem Langendijk
   
  29 jun 2017

  Modeontwerpster Liselore Frowijn is door Modemuze uitgenodigd om een door haar geselecteerd stuk uit de online collectie offline in het depot te bekijken.

 • Blog
  RAVAGE's atelier, studio, showroom en kantoor, Parijs, 1986. Foto: © Sigurd Kranendonk.
   
  12 jun 2017

  Als het aan kunstenaarsduo RAVAGE ligt, verdwijnt de uitdrukking ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ direct in de prullenbak. Wat het werk van Arnold van Geuns en Clemens Rameckers juist zo divers maakt, is dat zij altijd ruimte hebben gegeven aan nieuwe impulsen, creativiteit en zin. Dit maakt ze moeilijk te vangen in een tentoonstelling, maar levert wél een treffend beeld op.

 • Blog
  Zaalfoto van de tentoonstelling. Foto: ©Stany Dederen
   
  17 mei 2017

  Van 31 maart t/m 27 augustus 2017 is in het MoMu in Antwerpen de tentoonstelling 'Margiela, de Hermès jaren' te zien. In de tentoonstelling worden de ontwerpen van beide modehuizen tegenover elkaar geplaatst met als doel om de (schijnbare) oppositie tussen beiden te verkleinen.

 • Blog
  Fransje van der Waals met haar man en dochter, foto: eigendom Fransje
   
  20 feb 2017

  Als groot liefhebber van de kleding van Puck & Hans heeft Fransje van der Waals veel van de stukken die ze in het verleden gekocht heeft bewaard. Een aantal van deze stukken zullen van 9 juni t/m 3 september 2017 in het Amsterdam Museum te zien zijn. 

 • Blog
  ©Martijn van Strien
   
  14 okt 2016

  Ontwerper Martijn van Strien stelt een totaal ander model voor de mode-industrie voor. Zijn doel is een systeem zonder overproductie. 

 • Blog
  Max Heymans, foto: ©Ferry van der Nat
  1
  13 jan 2016

  De openingsavond van de 24e fashion week staat in het teken van de Nederlandse modegeschiedenis. Twee themashows verzorgt door vooraanstaande stylisten geven een inzicht in de rijkdom die de Nederlandse mode kent. Modemuze sprak voorafgaand aan deze avond met Ferry van der Nat, die stukken van Nederlandse couturiers van 1960 tot 2016 selecteerde.

 • Blog
  Handschoentasje uit de H&M x Maison Martin Margiela collectie in 2012, foto: ©Kenny Nagelkerke
  2

  Sinds 2004 brengt het Zweedse warenhuis H&M ieder najaar een collectie in samenwerking met een designer uit. Elma van Imhoff staat sinds 2012 's ochtends vroeg in de rij om een stuk uit de H&M x designer collecties te bemachtigen. Intussen heeft ze al aardig wat verzameld. 

 • Blog
  Jared Leto, ©Getty Images
   
  18 jun 2015

  Ieder mens heeft het: haar. De een (ietsje) meer dan de ander, afhankelijk van zowel biologische als culturele factoren. 

 • Blog
  China Southern Airlines, foto: ©Kenny Nagelkerke
   
  25 mei 2015

  Vliegen was voor hem als vijfjarig jongetje geen vreemde ervaring. Al vanaf zijn geboorte vloog hij met zijn moeder vanuit de Verenigde Staten naar familie en kennissen in Aruba en Curaçao. Toch betekenden deze vluchten niet het begin van Cliff Muskiets (geb. 1965), purser bij de KLM, liefde voor de luchtvaart. Die werd ontketend door een teleurstellende reis met het vliegtuig van New York naar Nederland in 1970.

   

   
 • Blog
  Lola Pagola, damesslipper, 1989, Centraal Museum Utrecht
  1
  20 apr 2015

  Waarom zijn de vier modelabels die zich in de jaren '80 verenigden onder de naam GILL (Gletcher, Illustrious Imps, Lawina, Lola Pagola) niet (meer) bekend? Modemuze sprak met Marijke Bruggink en Marlie Witteveen (Lola Pagola) en Ruud van de Peijl (Gletcher).

 • Blog
  Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
   
  16 feb 2015

  Een ontwerper vol tegenstellingen maar altijd op zoek naar vernieuwende toepassingen van verschillende technieken en materialen. Martijn van Strien (geb. 1988) onderzoekt als ontwerper nieuwe toepassingen van vorm en techniek. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect.

 • Blog
  Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
  4
  15 sep 2014

  Kennis over historische patronen en technieken vormen de basis van het kleermakersvak. Roy Verschuren is ambachtelijk kleermaker en docent aan de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij gaf Modemuze een kijkje in zijn omvangrijke verzameling kleermakersvakliteratuur. 

 • Blog
   
  14 jul 2014

  In een bruidsjurk herken je zowel de smaak van de bruid als ook de heersende mode. Vroeger was dat niet anders. Twee voorbeelden uit de verzameling van Museum TwentseWelle laten dat goed zien.

 • Blog
  Show NON by KIM. Foto:©Peter Stigter
   
  28 jan 2014

  Duurzaamheid van materialen en welzijn van mens en dier staan steeds meer in de belangstelling. Jonge ontwerpers experimenteren met minimalistische ontwerpen, pasvorm en productiemethode. Tijdens de Fashion Week van 2014 was dit goed te zien bij ontwerper Kim Bakker.

Wat ontzettend leuk dat jullie allemaal nog zo'n 'Jelle Klipper' hebben en dragen! Ik zou er graag meer over willen weten, zou ik jullie er het een en ander over mogen vragen?

-Modemuze