Johan Deij
2 apr 2017

De man draagt een hoge hoed van vilt of mollenleer, in staphorst/rouveen werd deze ook ook wel een buuye genoemd. Hij heeft een gebloemde hemdrok aan gezien de motiefjes zichtbaar op de tekening, een lange buis of kamisool met lange schoot, een kniebroek van laken of fluweel, de geknoopte doek is een raadsel, of hij is achter langs de rug weer voor geknoopt. Ook op de prent van Bing en Braet, staat een van de markt komende man met zo een doek geknoopt, een rode doek. De hemdrok en broek zijn ws. Gesloten met benen knopen.

2 apr 2017

Ze draagt de zogenaamde kaphoed, ook wel Pamelahoed genaamd, kanten muts, oorijzer van zilver met koperen of gouden knopvormige versiering, duidelijk geen krul! Geblokte schouderdoek met ingeweven witte strepen, gestreepte buis/kaskijn met schoot, ws. Vijfschaft , met aparte ondermouwen van ander materiaal. Rok is niet duidelijk wel een schort. Gewapend tegen het regenachtige weer heeft de vrouw een paraplu bij haar.
Wat apart is dat zij geen kleine krullen aan het oorijzer heeft maar een knopvormig versiersel. Dit type werd ws ook in zuidwest Drenthe gedragen.

2 apr 2017

De hemdrok werd in de 17e tot en met 19e eeuw in DRenthe gedragen als bovenkleding. Dat kon zijn van want, katoen, laken, rosemarotten, vijfschaften, damast (wollendamast), mousseline etc. Het werd gedragen door de boerenstand, middenstand en ook door hogere heren. Meest met zilveren knopen, zowel platte als draadwerkse knopen van zilver. Boven het hemdrok werd een kamisool of rok (soort jas) gedragen alle kleuren kwamen voor zwart, bruin, gekeleurde gebloemde damast, witte mousseline met bloemetjes, gestreept, rosemarotten ( donkere onderstoof met ingeweven bloemen ?). De mannen liepen er vroeger veel kleurrijker bij danwij denken. Een mooie witte das, een gekleurde (wit, rood, blauw)' gebloemde doeken van katoen of zijde, het witte linnen hemd met de gouden keelknopen completeerde het geheel.
tijdens mijn onderzoek verbaas ik mij dat ook de mindere stand, zoals de kleine mindenstander, keuterboer en kleurrijker en soms rijker gekleed bij liepen dan de rijkere stand of boer. uit belastingregisters in Drenthe
Kun je de welstand en beroep herleiden . DE zoon kregen bij hertrouwen van moeder, vaders lijfstoebehoren zoals hemdrok met de knopen bij volwassenheid of werd al gebruikt tijdens hertrouwen.