Le
Leonie Sterenborg

Conservator bij het Zaans Museum en projectmedewerker Theaterkostuums Uitvoerende Kunsten bij het Allard Pierson Museum. Daarvoor werkzaam als junior-conservator mode en kostuum Amsterdam Museum (tot 2015) en daarna als conservator bij het Tassenmuseum Hendrikje (tot 2020).

 • Blog
   
  Le
  21 okt 2022

  Nog tot en met 30 oktober 2022 richt het Allard Pierson met Zeur niet! de schijnwerpers op het fenomeen musical in Nederland, en dan met name de musicals van Annie M.G. Schmidt.

 • Blog
   
  Le

  In de tentoonstelling 'Maison Amsterdam' staan onder andere de onderstaande haarstukjes of...

 • Blog
   
  Le
  29 sep 2021

  In de balletwereld is gender vaak een vast gegeven - dansen op spitzen is dan ook historisch gezien vaak voorbehouden aan vrouwen. Larry Ree danste op deze spitzen als prima ballerina Ekathrina Sobechanskaya diverse vrouwenrollen voor de Original Trockadero Gloxinia Ballet Company uit New York.

 • Blog
  Kostuum gedragen door Jacqueline de Zeeuw als Venetiaanse in het bal masque-nummer Ten Bate Van uit de musical Foxtrot (Annie M.G. Schmidt), 1977, collectie Allard Pierson | Jan Beutener, Annie M.G. Schmidt, Paul de Leeuw, theaterkostuums, Allard Pierson
   
  Le
  24 jun 2020

  Hoewel hij vaak als beeldend kunstenaar wordt gepresenteerd, Jan Beutener's (1932) oeuvre omvat ook de nodige theaterkostuums. Na een opdracht voor toneelbeelden voor het Nationale Ballet, kwam het balletje aan het rollen...

 • Blog
   
  Le
  18 mei 2018

  In de 19de eeuw zorgde de industriële revolutie voor een stroom van nieuwe technieken én nieuwe...

 • Blog
  Detail van Art - Goût - Beauté, Feuillets de l' élégance féminine, Janvier 1924, No. 41, 4e Année, p. 13, anoniem, 1924, Rijksmuseum.
   
  Le
  12 jan 2018

  Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, van dijzak tot waaier, al eeuwenlang is een outfit pas klaar met de juiste accessoires. In deze driedelige blogserie wordt per dagdeel gekeken naar de vele ditjes en datjes die zorgen voor een geslaagde look.

 • Blog
  Foto, Twee vrouwen in een park, Parijs, Frères Seeberger, 1912, Rijksmuseum.
   
  Le
  21 dec 2017

  Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, van dijzak tot waaier, al eeuwenlang is een outfit pas klaar met de juiste accessoires. In deze driedelige blogserie wordt per dagdeel gekeken naar de vele ditjes en datjes die zorgen voor een geslaagde look.

 • Blog
  Campagnebeeld Accessories are a Girl's Best Friend (2017-2018), Tassenmuseum Hendrikje.
   
  Le
  29 nov 2017

  Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, van dijzak tot waaier, al eeuwenlang is een outfit pas klaar met de juiste accessoires. In deze driedelige blogserie wordt per dagdeel gekeken naar de vele ditjes en datjes die zorgen voor een geslaagde look.

 • Blog
   
  Le
  26 jul 2017

  Het Tassenmuseum vraagt jouw stem: de 5 populairste voorwerpen zullen in de tentoonstelling  ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ te zien zijn.

 • Blog
   
  Le
  20 apr 2017

  In het Tassenmuseum Hendrikje is van 11 maart tot 27 augustus 2017 de tentoonstelling It's a Men's World te zien. Omdat mannen door de eeuwen heen altijd diverse soorten tassen hebben gedragen bekijken we in deze driedelige serie over mannentassen de vraag Fashion or Function? In deel 2 kijkt Leonie Sterenborg, conservator in het Tassenmuseum Hendrikje, voor ons naar werk- en aktetassen, de sporttas en reis- en vrijetijdstassen.

 • Blog
  De tentoonstelling It’s a Men’s World is van 11 maart t/m 27 augustus 2017 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam te zien.
   
  Le
  19 mrt 2017

  In het Tassenmuseum Hendrikje is van 11 maart tot 27 augustus 2017 de tentoonstelling It's a Men's World te zien. Omdat mannen door de eeuwen heen altijd diverse soorten tassen hebben gedragen bekijken we in deze driedelige serie over mannentassen de vraag Fashion or Function? In deel 1 kijkt Leonie Sterenborg, conservator in het Tassenmuseum Hendrikje, voor ons naar zakken in mannenkleding, jachttassen en sporrans.

 • Blog
  Handtas van metalen kralen, Pierre Cardin, 1970-1980, Frankrijk.
   
  Le

  Vanaf de 20ste eeuw gaat de populariteit van de kralentas gepaard met heruitvindingen van deze klassieker. Nieuwe patronen, een nieuwe afzetmarkt of een geheel nieuwe mode kon de interesse in kralentassen doen opleven. Ondanks dat kralentassen af en toe uit de mode zijn, blijken ze een terugkerend verschijnsel.

 • Blog
  Detail van een gebreide katoenen reticule met kralen, ca.1820, Duitsland, Tassenmuseum.
  1
  Le
  30 aug 2016

  De populariteit van kralentassen kent verschillende hoogtepunten sinds de introductie van Franse en Venetiaanse glaskralen voor accessoires in de 18de eeuw. Het kostbare en verfijnde vakmanschap kreeg in de 19de eeuw echter concurrentie door goedkopere productiemethoden.

 • Blog
  Detail Kralenhandtas, 1920-1930, met kunststof beugel, collectie Bertrand Fried.
   
  Le
  19 aug 2016

  Het beeld dat wij nu hebben van kralentassen is dat ze toch wel wat ouderwets aandoen. Maar er waren verschillende momenten in de modegeschiedenis dat een kralentas juist het toppunt van hipheid was. Een belangrijke producent van kralen was Fried Frères.

 • Blog
  Alexander McQueen, rode lakleren schoudertas met veiligheidsspeld ter decoratie, Engeland, 2008, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
   
  Le
  13 apr 2016

  Street fashion is nauw verbonden met subculturen in grote wereldsteden. Wie het kan betalen, combineert ook een designertas met straatmode om een eigen stijl te creëren. Street Couture brengt twee ogenschijnlijk verschillende werelden bij elkaar en zoomt in op ontwerpers die de stedelijke stijl in hun designertassen verwerken.

 • Blog
   
  Le
  30 apr 2015

  In het Amsterdam Museum werd het publiek zelf uitgenodigd om een tentoonstelling te maken, voor...

 • Blog
  automobiel mantel
   
  Le
  15 apr 2015

  Met de zomer voor de deur wordt er volop nagedacht over vakantie en vrijetijdsbesteding. Nu...

 • Blog
   
  Le

  Een paar van de meest tot de verbeelding sprekende schoenen uit de collectie van het Amsterdam...

 • Blog
  Blog Modemuze Leonie Sterenborg Lampenkaptuniek Amsterdam Museum Reformkleding
   
  Le

  De felgekleurde oosterse kostuums ontworpen door Leon Bakst vormden voor de Parijse mode ontwerper Paul Poiret de inspiratie voor een revolutionair nieuw ontwerp: de lampenkaptuniek.

 • Blog
   
  Le
  25 mrt 2015

  Lente! Lekker naar buiten, het voorjaarszonnetje in. Hoewel dames in de 19de eeuw absoluut niet bruin wilden worden in de zon, was buiten wandelen een blijvende trend in de tweed helft van de eeuw. Je droeg altijd een hoedje naar buiten, en bij voorkeur eentje die paste bij het seizoen. 

 • Blog
   
  Le
  18 mrt 2015

  Het Amsterdam Museum heeft een tweedelige japon in het depot, in niet al te beste staat. Hoe fotografeer je zoiets en wat is er over de japon te zeggen?

   

 • Blog
   
  Le
  11 mrt 2015

  In de jaren 1930 was het helemaal hip om er een te hebben; een tas gemaakt van een oudere mof. Dat klinkt misschien duurzaam, maar het zwarte astrakan bont waarvan deze tas gemaakt is heeft een wat minder mooi verhaal.

 • Blog
   
  Le

  Tot de jaren 60 van de vorige eeuw ging je eigenlijk niet naar buiten zonder hoed of pet. Een heer was herkenbaar aan een hoed, een man aan een pet, dat was de ongeschreven regel. Bij elke soort pet hoorde een beroep. 

 • Blog
   
  Le
  25 feb 2015

  Elk jaar komen er studenten van AMFI een kijkje nemen in het depot van het Amsterdam Museum. Afgelopen week kregen 2e jaars studenten een inkijkje in verschillende technieken: Zaans stikwerk, smokken, plooien, rimpelen, vouwen, knippen, draad opnaaien, inleggen en patchwork en borduurwerk.

 • Blog
   
  Le
  18 feb 2015

  Bij begrafenissen draagt men zwart, dat is eeuwenlang zo. Tot halverwege de twinitigste eeuw werd er echter ook vaak getrouwd in een zwarte jurk.

 • Blog
   
  Le
  11 feb 2015

  Hoe zet je een grote paraplu op een aantrekkelijke manier op de foto? Dat bleek nog best lastig, zo ondervonden ze bij het Amsterdam Museum

 • Blog
   
  Le

  Een terugkerende klassieker blijft de witte blouse voor vrouwen, oversized of getailleerd, van katoen of satijn. Al een tijdje te zien op de catwalk en in het straatbeeld. Het straalt iets zakelijks uit, klaar om te gaan werken. Hoe is deze associatie ontstaan en sinds wanneer is witte blouse een item?

 • Blog
   
  Le
  21 jan 2015

  In de kostuumverzameling van het Amsterdam Museum bevinden zich meer damesjaponnen dan meisjesjurken. Wat er aan kledingstukken van vroeger bewaard is gebleven komt altijd uit de min of meer gegoede kringen, maar zelfs daar hebben meisjes hun kleertjes kennelijk meer afgedragen dan hun moeders.

 • Blog
   
  Le
  14 jan 2015

  Amsterdams kledingverhuur bedrijf Serné verhuurde theaterkleding. Na sluiting zijn een aantal stukken in de collectie terecht gekomen van het Amsterdam Museum. Het lijken allemaal kloppende historische kostuums op het eerste gezicht, of toch niet..?

   

 • Blog
   
  Le

  Ondanks dat niemand zich eraan lijkt te houden, blijven goede voornemens hardnekkig opduiken zo aan het begin van het nieuwe jaar. Stoppen met roken, meer familie en vrienden zien, en die paar extra kilo’s eraf. Voor dat laatste bestaat al eeuwenlang een effectief middel om er goed uit te zien: het korset.

 • Blog
   
  Le
  23 dec 2014

  Één van Charleston jurken uit het depot van het Amsterdam Museum werd vorige week opnieuw gefotografeerd. De jurk is typerend voor de jaren 1920 en door de fragiele dunne stoffen en kraaltjes bijzonder kwestbaar.

 • Blog
   
  Le
  10 sep 2014

  Swingende muziek en flapper dresses: de jaren 1920 brachten een nieuwe mode met avondjurken van dunne stoffen en voorzien van kraaltjes. Deze jurken zijn heel kwetsbaar en kunnen alleen liggend bewaard worden.

 • Blog
   
  Le
  17 dec 2014

  Met haar voorliefde voor Schotland ontketende koningin Victoria van Engeland een rage voor geruite kledingstukken voor vrouwen in Europa. Ruiten bleven een terugkerend onderdeel van de mode en accessoires in de tweede helft van de 19de eeuw. 

 • Blog
  3
  Le
  10 dec 2014

  De reformbeweging staat vooral bekend om zijn jurken en japonnen. Minder gebruikelijk waren de...

 • Blog
  Lijfje-bustehouder, 1890-1910, collectie Amsterdam Museum.
  1
  Le

  De periode rond en vlak na 1900 vertoont twee uitersten in het modebeeld. Aan de ene kant de...

 • Blog
   
  Le
  12 okt 2012

  Bij sommige kostuumobjecten zijn er vrijwel geen gegevens bekend. Het is dan een verrassing wat je te zien krijgt als je het betreffende stuk uit het depot haalt. 

 • Blog
   
  Le

  Gewone kleding uit het verleden is nauwelijks bewaard gebleven. Meestal werd het tot op de draad afdragen of simpelweg niet bewaard. Het was immers geen baljurk of chique pak. Toch hebben musea een aantal mooie voorbeelden van gewone kleding in hun collecties. 

 • Blog
  2
  Le
  26 nov 2014

  Amsterdam kreeg als eerste gemeente in Nederland een burgemeesterskostuum. Wie een uniform (betekenis: eenvormig) draagt onderscheidt zich als lid van een organisatie of als functionaris. Hij of zij vertegenwoordigt zijn werkgever, onderneming of organisatie. 

 • Blog
  2
  Le
  19 nov 2014

  Maison Hirsch & Cie. is een modehuis dat 40 jaar nadat het zijn deuren sloot nog steeds tot de verbeelding spreekt. Met Frans sprekend personeel, chique etalages en haute couture bracht het de Parijse mode naar Nederland. 

 • Blog
  Still van Manuel Broekman als Bram Wagtmans in 'Feuten'.
   
  Le
  12 nov 2014

  De das is een symbool van fatsoen en status, maar ook bestempeld als onding, een ware beknelling. Niet voor niks zijn mannen steeds minder vaak dassen gaan dragen. Desondanks blijven ze populair bij zakelijke, formele en feestelijke gelegenheden. Waar komen ze eigenlijk vandaan, die dassen?

 • Blog
   
  Le

  Modeontwerper Max Heymans (1918-1997) stond vooral bekend om zijn chique creaties. Als autodidact begon hij als etaleur bij modehuis Gerzon en daarna bij Hirsch & Cie. Deux pieces uit de collectie van het Amsterdam Museum.

 • Blog
   
  Le
  29 okt 2014

  Een dame had het in de 19de eeuw maar druk met verkleden, vaak meerdere keren per dag. Een praktische oplossing is dan natuurlijk om verschillende lijfjes bij dezelfde rok hebben. Dan hoef je minder te wisselen en bespaar je op dure stof.

 • Blog
   
  Le
  22 okt 2014

  Komende winter zijn behagelijke, oversized jassen nog steeds de trend. Waar het nu meer een fashion statement is, waren de grote mantels gedragen door vrouwen in de jaren 1850-1860 een manier om niet teveel figuur te tonen op straat. 

 • Blog
  2
  Le
  15 okt 2014

  'Het hemd is nader dan de rok' luidt de uitdrukking, waarbij aangegeven wordt dat mensen of belangen die dichterbij je staan, meestal familie, voor worden getrokken. Maar hoe zit dat met een hemdrok?