Marije Blaasse
 • Blog
   
  25 mrt 2020

  Er is niets grappigs aan het Corona-virus dat de wereld momenteel in zijn greep houdt. Maar de creatieve oplossingen die mensen dragen om zichzelf te beschermen tegen besmetting zijn soms ronduit fascinerend. Marije Blaasse en Madelief Hohé maken in dit blog verrassende overeenkomsten van historische en hedendaagse oplossingen.

 • Blog
   
  24 jun 2016

  Jurken van katoen met 'novelty' prints: vissen, wijnflessen, parasols of stripfiguren. Ze moesten vrolijkheid en kleur brengen na de sobere oorlogsjaren en stonden symbool voor een nieuwe en moderne tijd.

   

 • Blog
   
  3 dec 2015

  Modeontwerper Erik Frenken was een wonderkind tijdens zijn studie: hij studeerde twee keer cum laude af; een keer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en een keer aan de Central Saint Martins in Londen. Nu runt hij het Nederlandse merk Avelon als ontwerper en als eigenaar.

 • Blog
   
  20 nov 2015

  Onderzoek voor hun eindexamenopdracht bracht twee studentes van de Meesteropleiding Coupeur in het depot van het Gemeentemuseum Den Haag. Hoe ziet het binnenwerk van een herenpak anno 1919 eruit? Hoeveel banen telde een rok omstreeks 1890? 

 • Blog
  Livreien in de tentoonstelling 'Nederland dineert'.
   
  23 okt 2015

  Het personeel van de hogere klassen droeg een ambtskostuum genaamd livrei. Bij de ontwikkeling van de aankleding van de entourage was er veel aandacht voor prestige; hoe omvangrijker en opvallender de rijtuigen met hun koetsiers, lakeien en knechten waren hoe beter.

 • Blog
   
  31 jul 2015

  Vanaf de jaren 1920 wordt zonnebaden populair; een bruine huid werd een teken van welvaart, gezondheid, en jeugdige schoonheid. Mede hierdoor werd badkleding steeds minimaler.

 • Blog
   
  13 aug 2015

  Op 5 juli 1946 was daar ineens de Bikini, het kleinste badpak ter wereld. Dit ontwerp van ingenieur Louis Réard was een reactie op het kleine badpakje dat de Franse mode-ontwerper Jacques Heim twee maanden eerder op de markt had gebracht, en dat hij vanwege het kleine formaat ‘atome’ had genoemd.

 • Blog
   
  10 jul 2015

  Naar het strand gaan betekende vroeger iets heel anders dan nu. Echt zwemmen kwam er niet van; om de zee in te gaan werd er gebruik gemaakt van speciale badkoetsen en men ging lange tijd naakt het water in.

 • Blog
   
  22 mei 2015

  De Chanel 2.55 tas is de meest iconische tas in modeland, en menig fashionista wil een exemplaar bezitten, of spaart er voor. Dat het een goede investering is, blijkt wel uit het feit dat de tas ieder jaar 15% duurder wordt. En het heeft een tijdloos, klassiek dessin.

 • Blog
   
  10 apr 2015

  'Titanic japonnen', zoals de restauratrice van het Gemeentemuseum Den Haag ze noemt, zijn japonnen die rond die tijd dateren (1912) en soms ook een beetje vergaan zijn, net als de Titanic. 

 • Blog
   
  8 mrt 2015

  'Hoe komen jullie toch aan al die mooie kleding?' Die vraag krijgt het Gemeentemuseum Den Haag regelmatig. Aan de hand van een schenking van diverse couturestukken van Edgar Vos legt Marije Blaasse dit uit.

 • Blog
   
  6 feb 2015

  Koos van den Akker, schilder met stoffen, geen modeontwerper maar een collagemaker zoals hij zelf zei. Afgelopen dinsdagavond (3 februari 2015) overleed hij in New York aan de gevolgen van darmkanker.

 • Blog
   
  16 jan 2015

  Afgelopen maandag was de dag dat John Galliano weer terugkeerde in de modewereld, en wel als...

 • Blog
  Maison de Bonneterie, verkleurde jurk met groene tule, ca. 1954, Gemeentemuseum Den Haag. Foto: ©Alice de Groot
   
  29 jan 2013

  Soms komt er een jurk tevoorschijn die op de hanger niet veel soeps lijkt, maar in het juiste licht een verschijning is. Deze avondjurk met tule uit 1954 bleek een grote verassing.

   

 • Blog
  balboekje
   
  28 nov 2014

  Het Gemeentemuseum krijgt regelmatig vragen over een stuk uit de collectie. Zo ook over balboekjes. De balboekjes uit de periode 1900-1915 vormen een interessante bron over hoe een bal verliep in die tijd.

 • Blog
   
  21 mrt 2014

  Het was in de 19de eeuw niet gebruikelijk om je zwangere buik te laten zien. Vrouwen droegen daarom ingenieuze japonnen om hun buik te verbergen. In de collectie van het Gemeentemuseum zit een bijzondere positiejapon uit ca. 1879.

   

 • Blog
   
  31 okt 2014

  Een bijzondere vondst vlak na de opening van de tentoonstelling Romantische Mode, Mr. Darcy meets Eline Vere (2014-2015) in het Gemeentemuseum Den Haag. Deze kraag, een zogenaamde 'Berthe', werd ooit zo goed opgeruimd in het depot dat hij jaren onvindbaar was. Maar wat is een berthe?