Sjouk Hoitsma
 • Blog
   
  18 aug 2020

  In de tentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ in De Nieuwe Kerk staat onder andere de sjaal met de...

 • Blog
  Modemuze – Museum Rotterdam – Sjouk Hoitsma – Party People – 2019 – mode – nachtleven – uitgaan – party – Noor
   
  24 mei 2019

  Van Superbimbo-avonden tot een striptease met Oud Hollands haakwerk, het Rotterdamse nachtleven zit vol verrassingen! En het is allemaal te zien in de tentoonstelling Party People in Museum Rotterdam.

 • Blog
  Modeshow kledingatelier Krachtvrouwen. Foto: Museum Rotterdam.
   
  8 jun 2018

  Erfgoed dood en onbereikbaar? Niet als het aan het nieuwe verzamelen ligt! Samen met de Rotterdamse gemeenschap zorgt Museum Rotterdam voor een collectie die springlevend door de stad te volgen is.

 • Blog
   
  18 mei 2018

  Soms is er in de evolutie van een kledingstuk een aanwijsbare innovator, die nieuwe betekenis meegeeft aan een klassieker. Toen burgemeester André van der Louw aangesteld werd als burgemeester, droeg hij een tweedelig pak - op zich heel gebruikelijk - maar dan met een socialistische twist. 

 • Blog
  Stalenboek Kralingsche Katoenmaatschappij Museum Rotterdam Modemuze
   
  20 nov 2017

  Er liggen vele objecten verscholen in de depots van musea. Objecten die op hun beurt veel kennis bevatten en daarmee interessant zijn voor vele onderzoekers. Maar helaas is het niet altijd mogelijk om iedere onderzoeker het depot in te laten duiken, of om ieder object keer op keer te hanteren. Echter de keren dat een onderzoeker vrij wordt gelaten in het depot zorgt voor vele nieuwe en interessante informatie over het object.

 • Blog
   
  28 sep 2017

  De rol van vrouwen in de wederopbouwperiode is vaak onderbelicht en onbekend. Conservator Sjouk Hoitsma laat zien welke rol vrouwen hebben gespeeld in deze periode én welke rol kleding hierin had.

 • Blog
   
  16 mrt 2017

  De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in...

 • Blog
  Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.
   
  7 jul 2015

  Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.

 • Blog
  Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.
   
  12 jun 2015

  Zondag 7 juni 2015 overleed de Rotterdamse couturier Cargelli - Carl Gellings - op 85-jarige leeftijd. Het Rotterdamse mode-icoon ontwierp tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. De resultaten van zijn harde werk worden goed bewaard, als levendige herinnering aan de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

 • Blog
  2-deling fietskostuum, ca. 1900, Museum Rotterdam
   
  1 jun 2015

  Het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste is een spannende tijd voor de vrouwengarderobe. In die periode komen er veel mannelijke elementen in de vrouwenkleding die we tot op de dag van vandaag herkennen.

 • Blog
   
  22 mrt 2015

  In de tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we  nou? is de oude hoedenmachine van de firma Grabo weer in gebruik genomen. Niet alleen door het tentoonstellen van de machine, maar ook doordat die machine nog werkelijk gebruikt mag worden, leren wij vandaag de dag hoe het is om zelf een hoed te maken.

   

 • Blog
  4
  5 mrt 2015

  Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar de harde kern Feyenoord-fans en nam gehele outfits van leden op in de collectie. Aan de kleding is niet 1-2-3 te zien van welke club ze fan zijn, maar onderling weten ze dat wel.

 • Blog
   
  19 feb 2015

  De eerstejaars studenten van het AMFI brachten een bezoek aan de mode- en kostuumcollectie in het depot van Museum Rotterdam. Het paardrijkostuum voor dames viel bij hen zeer in de smaak. Maar wat is dat eigenlijk, zo'n paardrijkostuum, en hoe ging dat paardrijden voor dames?

 • Blog
   
  15 feb 2013

  Museum Rotterdam zorgt ervoor dat hedendaags cultureel erfgoed - zeg maar het echte leven - zichtbaar is en bewaard blijft. Zo kwam het museum Loes Veenstra op het spoor; beter bekend als Loes van de truien. 

 • Blog
   
  5 feb 2015

  Regelmatig brengen ontwerpers en makers bezoekjes aan het depot van Museum Rotterdam. Zo kwam Thijsvan Buuren, ondernemer achter de borduurbedrijfjes Tegendraads en de Borduurboer, ook langs en was gefascineerd door de geheimzinnige voorstellingen op de antieke merklappen in de collectie van het museum.

 • Blog
  1
  13 jan 2015

  Zelf een hoed maken is nog niet zo eenvoudig. Er zijn workshops waar je leert om met gaas een hoedenvorm te modelleren die je daarna kunt versieren. Maar hoeden maken van vilt is alleen voor profi’s. Vooral als je dat vilt eerst ook nog zelf moet maken.

 • Blog
   
  25 dec 2014

  In februari 1941 viel Joop op negenjarige leeftijd uit een boom en kwam daarbij te overlijden. Zijn kleding, en andere spullen, werd bewaard door zijn moeder. Nu, in de collectie van Museum Rotterdam, geven die kleren een bijzondere kijk in het leven van Joop én kinderkleding uit die periode.

 • Blog
   
  4 dec 2014

  Hoewel ze in eerste instantie als sportschoenen op de markt komen, zijn sneakers belangrijke kenmerken van straat- en jongerenculturen geworden. Zo worden de oorspronkelijk brave Tommy Hilfiger-sneakers mid-jaren 90 onderdeel van de hiphopcultuur en geen gabber-outfit is compleet zonder Nike Air Max BW.

 • Blog
   
  18 okt 2014

  In de tentoonstelling Echte Rotterdammers: wat maken we nou? (18 oktober 2014 tot 15 maart 2015) gaan museum en publiek op zoek naar wat die hardwerkende, rauwe, moderne Rotterdammers allemaal maken en hoe dit de stad vormt. 

 • Blog
  prent gebruikt als briefhoofd Kralingse Katoenmaatschappij
   
  21 nov 2014

  Oosterse patroontjes en kleding van dun katoen bepaalden afgelopen zomer sterk het modebeeld. Een historische variant op deze imitatiebatiks vormen een nieuwe aanwinst in de collectie van Museum Rotterdam.

 • Blog
   
  21 nov 2014

  De tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we nou? (2015) toont het maken in Rotterdam in...

 • Blog
   
  28 feb 2012

  Aan de invloed van werkkleding op het modebeeld is niet te ontkomen. De alomtegenwoordige spijkerbroek bijvoorbeeld, veroverde vanuit de mijnen van Californië de straat én de catwalk. In 2012 nam de expositie Werkstijl de relatie tussen werkkleding en mode onder handen.

 • Blog
   
  31 jul 2014

  Afgelopen week vond een bijzondere fotoshoot plaats. Deze fraaie mantel van Fong Leng werd speciaal uit de kast gehaald voor een foto met een levend model. Een bijzondere ervaring voor model, fotograaf en conservatoren.

30 jun 2015

Een teken van liefde uit de 15de eeuw. De zilveren ring met een decoratie van een doorboord hart werd gevonden in de opgraving van het Spoortunneltracé in Rotterdam. Uit het vondstcomplex werd de ring gedateerd tussen 1350 en 1500. Was het een verlovingsring? In dezelfde periode waren ringen met in elkaar gesloten handjes in gebruik als verloving of vriendschapsring. Ook kwamen ringen voor met twee handen die een hart omsluiten. De ring met het doorboorde hart is echter uniek.