Kunstkapjes van Irma Frijlink

 
aug '21 11
okt '21 03
Tentoonstelling
Vosselmanstraat 299 7311 CL Apeldoorn
Tags
CODA

Smoeldoek, spatlap, snoetlapje, muilkorf, lapwerk, woordenloper; zomaar wat synoniemen voor het accessoire dat in afgelopen maanden het straatbeeld bepaalde: het mondkapje. Maar ook: kunstwerk en tijdschrift, want textielkunstenaar Irma Frijlink (1951) verweefde – letterlijk en figuurlijk – het mondkapje met de actualiteit en haar persoonlijke leven. CODA toont de mondkapjes die ze tot augustus 2021 maakte. 

 

Frijlink vervaardigde het eerste kapje in maart 2020: “Toen de pandemie uitbrak en de aard en omvang zich aftekenden, realiseerde ik me dat het iets was dat vastgelegd moest worden. Sindsdien maak ik wekelijks een mondkapje. Op de mondkapjes verbeeld ik niet alleen de actualiteit van dat moment, maar laat ik soms ook zien wat er in mijn persoonlijk leven gebeurt.” 

 

Ze tekent op textiel, met naaimachine of met naald en draad. In de loop der jaren bouwde Frijlink een indrukwekkend oeuvre op. Sinds maart vorig jaar horen daar ook 90 mondkapjes bij. Het basisontwerp is steeds hetzelfde, maar elk kapje is anders. Kwetsbaarheid is een thema dat in haar gehele oeuvre terugkeert en dat Frijlink naar eigen zeggen het best kan vormgeven met textiel. In haar werk gebruikt ze niet of nauwelijks kleur; niet alleen om het thema kwetsbaarheid te onderstrepen, maar ook omdat ze het ‘inkleuren’ van de door haar aangeboden beelden graag overlaat aan de kijker. 

 

Irma Frijlink werd opgeleid aan de modeacademie Charles Montaigne en Academie de Schans. Ze is eerstegraadsdocent textiele werkvormen en volgde de Nederlandse Kantopleiding. Daarnaast kreeg ze masterclasses van de beeldend kunstenaars Henk Peeters en Frans Megens. Meer over haar is te lezen op www.irmafrijlink.nl. 

 

De expositie Kunstkapjes van Irma Frijlink is van 11 augustus tot en met 3 oktober te zien in de etalage bij CODA Café (Vosselmanstraat 299, Apeldoorn).