Een fez met Pride

 
Il
13 augustus 2020
Curator en Programmamaker Oba

In de tentoonstelling ‘Maison Amsterdam’ staat onder andere een blauwe fez uit de collectie Amsterdam Museum opgesteld - hier symbool voor verbinding en een Pridevolle bevrijding.

Foto: Bram Belloni

Eerste Marokkaanse boot op de Pride

In Augustus 2014 deed voor het eerst een Marokkaanse boot mee aan de Canal Pride, het wereldberoemde Amsterdamse onderdeel van de Pride. Als initiatiefnemer wilde ik hiermee de zichtbaarheid van Nederlandse Marokkaanse LHBTQIA+-community vergroten. Seksualiteit, laat staan homoseksualiteit, is nog altijd een uitdagend onderwerp, zo ook bij families met een Marokkaanse achtergrond.

De boot voer achter de Gemeente-boot en de ‘Joodse’-boot als derde in de reeks. In de vormgeving wilden we met een paar herkenbare symbolen een uniformiteit creeëren: de ster, de djellaba en de fez.

Corné Gabriëls ontwierp de kleding van de opvarenden, een roze djellaba met een groene vijfpuntige ster, een roze variant van de Marokkaanse vlag. De Trippin Angels, de dansende boegbeelden van de boot, droegen een helderblauw ontwerp van Wobine Bosch die deze eeuwenoude items moderniseerde. Wobine maakte een combinatie van een djellaba met een hoodie, met drie Adidas strepen op de zijkant.

Uitwisselen met een fez

De fez uit de collectie Amsterdam Museum was een die gedragen werd door De Trippin Angels. De fez, in Darija (Marokkaans-Arabisch) ook wel trabus alwaten (hoed van het land), is in Pride 2014 ook wel het symbool van de boot. Zo deelden we met niemand minder dan de inmiddels overleden oud-burgemeester Eberhard van der Laan een fez met een ketting van hun Gemeenteboot. Een bijzonder moment waarbij verbondenheid geuit werd met een fez.

Foto: Bram Belloni

Tekst: Ilias Zian & Roberto Luis Martins

Modemuze@Maison Amsterdam

Van 18 september tot en met 3 april 2022 is de blauwe fez te zien in de tentoonstelling Maison Amsterdam: De stad, de mode en de vrijheid. Voor de tentoonstelling tonen 15 partnermusea een object uit eigen collectie gelinkt aan het onderwerp vrijheid en codetaal.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie