Damescape in zwart apenbont

 

Mede dankzij de opkomst van de filmindustrie waren de jaren 1920 glorietijden voor de bontindustrie. De garderobes van filmsterren spraken tot de verbeelding en werden in de mate van het mogelijke...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.2014.0085
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1930/1940

Mede dankzij de opkomst van de filmindustrie waren de jaren 1920 glorietijden voor de bontindustrie. De garderobes van filmsterren spraken tot de verbeelding en werden in de mate van het mogelijke gekopieerd. De bontjas vertegenwoordigde de droom van een beter leven. Het werd het meest begeerde kledingstuk, niet alleen voor vrouwen maar ook mannen vanwege zijn luxueuze status. Ontwerpers als Jeanne Lanvin, Paul Poiret, Jean Patou en Gabrielle Chanel maakten overvloedig gebruik van bont in hun ontwerpen voor kleding en accessoires. De bontsoort gaf een indicatie van de sociale status van de drager. Rijken droegen sabel, hermelijn, nerts of vos. Goedkopere dierenhuiden waren konijn, beverrat of eekhoorn. De populariteit van bont zorgde voor een ware manie. Bontsoorten gaande van de meest exotische diersoorten tot de gewone huiskat of hamster kwamen in aanmerking voor een bontjas of als garnituur op een kledingstuk. Het bont van deze cape is waarschijnlijk afkomstig van de zwarte colobusaap.

Mede dankzij de opkomst van de filmindustrie waren de jaren 1920 glorietijden voor de bontindustrie. De garderobes van filmsterren spraken tot de verbeelding en werden in de mate van het mogelijke gekopieerd. De bontjas vertegenwoordigde de droom van een beter leven. Het werd het meest begeerde kledingstuk, niet alleen voor vrouwen maar ook mannen vanwege zijn luxueuze status. Ontwerpers als Jeanne Lanvin, Paul Poiret, Jean Patou en Gabrielle Chanel maakten overvloedig gebruik van bont in hun ontwerpen voor kleding en accessoires. De bontsoort gaf een indicatie van de sociale status van de drager. Rijken droegen sabel, hermelijn, nerts of vos. Goedkopere dierenhuiden waren konijn, beverrat of eekhoorn. De populariteit van bont zorgde voor een ware manie. Bontsoorten gaande van de meest exotische diersoorten tot de gewone huiskat of hamster kwamen in aanmerking voor een bontjas of als garnituur op een kledingstuk. Het bont van deze cape is waarschijnlijk afkomstig van de zwarte colobusaap. Damescape tot op heuphoogte in zwarte apenbont. Kleine V-vormige halsuitsnijding die afgewerkt is met een smalle bies. Verhoogde schouders met schoudervulling. Sluiting met haak en oog onder de V-hals. De binnenkant is volledig gedubbeld met zwarte, zijden voering.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie