Naadkousen in groene zijde met goudkleurige bloemenmotief

 

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Deze materialen misten de elastische kwaliteit. Aanvankelijk werden...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.2006.0077
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1925/1930

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Deze materialen misten de elastische kwaliteit. Aanvankelijk werden kousen vlak gebreid en zorgvuldig gesneden en genaaid om zo een goede pasvorm te verkrijgen. Op het achterbeen werden beide zijkanten samengebracht met een omhoog lopende naad. Voor de maten baseerde men zich op het Engelse matensysteem voor schoenen. De uitvinding van de ronde breitechniek in het begin van de 19e eeuw maakte veel knip een naaiwerk overbodig maar veranderde nog niets aan de maatvoering.

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Deze materialen misten de elastische kwaliteit. Aanvankelijk werden kousen vlak gebreid en zorgvuldig gesneden en genaaid om zo een goede pasvorm te verkrijgen. Op het achterbeen werden beide zijkanten samengebracht met een omhoog lopende naad. Voor de maten baseerde men zich op het Engelse matensysteem voor schoenen. De uitvinding van de ronde breitechniek in het begin van de 19e eeuw maakte veel knip een naaiwerk overbodig maar veranderde nog niets aan de maatvoering. Groene zijden kousen met bloemversiering op de wreef in goudkleurige metaaldraad. Een naad in de rug. De incrustatie van de wreef staat op een rekbare ecrukleurige tule. Aan de bovenkant van elke kous zijn er ingewerkte letters en cijfers: MLA , 40.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie