Over Modemuze

Hét platform voor mode en kostuums

Modemuze.nl is een community voor onderzoekers, makers, dragers en liefhebbers van mode en kostuums. Kern van het platform wordt gevormd door de verschillende modecollecties van musea die op Modemuze bij elkaar worden gebracht. Musea bezitten talrijke grote en kleinere mode- en kostuumcollecties die vanwege de omvang en kwetsbaarheid van textiel niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek.

Platform Modemuze.nl verbindt sinds 2015 museale collecties met verhalen over mode, eigentijdse trends en kostuumgeschiedenis als een bron van inspiratie voor een breed publiek. Elke week publiceert Modemuze nieuwe blog-posts en verbindt daarmee museaal erfgoed met de actualiteit, inspiratie en kennis van ons netwerk; de Modemuze community.

Modemuze artikelen ontvangen in je mailbox? dat kan. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Een bijdrage leveren aan het Modemuze blog?

Wil je iets schrijven voor het blog, of op een andere manier een bijdrage leveren? Dat kan, neem contact op met Modemuze via: [email protected].

Museumpartner worden van Modemuze?

De partners van Modemuze werken samen om mode- en kostuumcollecties meer zichtbaarheid te geven en kennis uit te wisselen. Dat doen we door gezamenlijke zichtbaarheid van gedigitaliseerde collecties op het platform, afstemming op het gebied van presentatie- en acquisitiebeleid, maar ook door samenwerking op het gebied van onderzoek en kennisdeling.

Partnerschap staat open voor alle geregistreerde musea. Bij toetreding tot het netwerk wordt een samenwerkingscontract afgesloten. Voor deelname aan Modemuze betalen partners contributie. Voor meer informatie, mail naar [email protected].

Modemuze was samenwerkinsgpartner bij de ontwikkeling van de Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums, nu onderdeel van het termennetwerk van NDE. De VTMK was een intiatief van ModeMuseum in Antwerpen (MoMu) en geïnspireerd door digitaal erfgoedprojecten als Europeana Fashion en Modemuze. Het doel van de Visuele Thesaurus was om een gezamenlijke en open termenlijst te creëren binnen Vlaamse en Nederlandse musea met een modecollectie, zodat de ontsluiting van deze collecties o.a. online maximaal zou kunnen worden benut. Het project is in 2017 afgerond en heeft o.a. geleid tot de publicatie van deze handleiding.

Samenwerking/bijzondere projecten

In nauwe samenwerking met Europeana Fashion worden Modemuze collecties ook internationaal online beschikbaar gemaakt op het portal van Europeana.

Voor het up to date houden van de culturele agenda met tentoonstellingen en events werkt Modemuze samen de Nederlandse Kostuumvereniging.

In 2019 was Modemuze betrokken bij het project Inspiratie voor de Maker, speciaal voor het MBO onderwijs. Het Centraal Museum, Amsterdam Museum en Modemuze hebben samen met het MBO onderwijs gewerkt aan een programma dat mode erfgoed inzet om de ontwikkeling van mbo-modestudenten te ondersteunen. Voor meer informatie: [email protected]

Wilt u Modemuze steunen?

Modemuze drijft op een netwerk van, vaak jonge, mode-en kostuumliefhebbers. Dankzij ondersteuning van een aantal nationale fondsen heeft Modemuze kunnen doorgroeien als platform. Het is ook mogelijk om als particulier of bedrijf aan Modemuze bij te dragen. Daarmee kunt u Modemuze helpen om de mode- en kostuumcollecties die zich in Nederland bevinden nóg beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek, zowel online als offline. De organisatie bespreekt graag de mogelijkheden met u om aan dit unieke netwerk van kennis- en inspiratie bij te dragen. 

Heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met coördinator Mila Ernst voor een verkennend gesprek ([email protected])

Algemene informatie en Contact

Heb je een vraag, suggestie, compliment? Neem contact met ons op via: [email protected] Voor vragen over schenkingen kunt u het beste direct contact opnemen met een van de musea.

Modemuze houdt kantoor in het Amsterdam Museum.

Voor de algemene voorwaarden van platform Modemuze klik hier

Bekijk hier de jaarverslagen: Modemuze Replay 2017, Modemuze Replay 2018, Modemuze Replay 2019.

Speciale dank

Dankzij de groeiende community en inzet van partners, collega’s en redactie heeft Modemuze onder andere de IVI Award voor informatie innovatie (2015); de Drupal Splash Award (2016) en de Eef Bosch-van de Kolkprijs (2017) de prestigieuze vakprijs voor streekdracht gewonnen.

Modemuze is gebouwd door Finalist en vormgegeven door Ape to Zebra.

Samenwerking met Modemuze? vind hier logo's en brand identity